Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neobični znakovi koji pokazuju da ste alergični na neku hranu

Preuzmite sliku

Razno voće, bademi, kikiriki – bilo koja hrana može uzrokovati alergiju, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje. Neki znakovi da imate alergiju na određenu hranu su prilično očiti. Alergija na hranu ponekad može imati blage simptome, ali ako sumnjate da ste alergični, najbolje je da se testirate.

Takođe je važno sarađivati sa dijetetičarom specijalizovanim za alergije na hranu koji će vas voditi kako biste bili sigurni da zadovoljavate svoje prehrambene potrebe na odgovarajući način, a da pritom ostanete bezbjedni.

Ako imate neke od ovih simptoma, moguće je da ste alergični na neku hranu.

Kašalj

Ako imate izražen kašalj ili teško dišete nakon što pojedete neku hranu, to bi mogli da budu simptomi alergije. Ti simptomi mogu da ukažu na anafilaksiju, stanje koje može da oteža disanje.

Kožne reakcije

Ako vam se na tijelu pojavi osip nakon što pojedete neku hranu, to bi takođ moglo da ukaže da ste alergični. Takođe se mogu javiti i svrbež, crvenilo na koži i otoci.

Oralni simptomi

Postoje i neki oralni simptomi koji mogu da ukažu na to da ste alergični na određenu hranu. Ti simptomi uključuju svrab u ustima ili oticanje jezika i grla. Takvi simptomi obično kratko traju, ali ukazuju na to da nešto nije uredu.

Gastrointestinalni problemi

Gastrointestinalni problemi mogu da budu povezani sa  čitavim nizom problema, od alergije do trovanja hranom. Ako je u pitanju intolerancija na hranu, ljudi obično mogu da pojedu manje količine te hrane a da se ne jave simptomi.

Sa druge strane, ako ste alergični na neku hranu, mogu da se jave gastrointestinalni simptomi koji uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u trbuhu. Ako imate ove ekstremne reakcije, naročiro uz neke druge simptome alergije, trebalo bi da se što prije obratite svom doktoru.

Kihanje ili svrbež očiju

Kihanje ili svrbež očiju nisu samo simptomi sezonske alergije na  polen već mogu da budu  i reakcija na neku hranu.

Vrtoglavica

Vrtoglavica nije simptom koji odmah povezujete sa alergijom na hranu, ali “The Health” piše da simptomi alergije na hranu mogu dauključuju i vrtoglavicu, bljedilo kože, gubitak svijesti ili pad krvnog pritiska.

To se naziva anafilaktički šok, najozbiljniji oblik anafilaksije. Ovi simptomi mogu da se jave pojedinačno ili u kombinaciji sa nekim drugim simptomima.

Treba napomenuti da navedeni simptomi mogu da ukažu i na nešto drugo osim na alergiju, ali najbolje je da budete oprezni i uradite neophodne testove, prenosi N1. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,