Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobična terapija: Golicanje uha za prijatnu starost

Naučnici su utvrdili da se draženjem nerva vagusa (preko spoljašnjeg dijela uha), tzv. “lutajućeg nerva”, postižu povoljni efekti po perifernije sisteme u organizmu starijih osoba.

Nadražaj uha slabom strujom kod starijih osoba može “izbalansirati” nervni sistem i pomoći im da im starenje bude lakše, tvrde naučnici sa Univerziteta Leads.

Naučnici su utvrdili da se draženjem nerva vagusa, koji je povezan sa srcem, plućima i stomakom, omogućavaju izvesna fizička poboljšanja kod starijih od 55 godina, bolji san i raspoloženje, navodi se u manjoj studiji, o kojoj piše BBC.

Naučnici sa univerziteta u Leadsu navode da ova procedura može da donese značajna poboljšanja po život ljudi, ali da je neophodno nastaviti sa ispitivanjima, prenosi N1.

Zašto baš uho?

Uho se ponaša kao kapija u nervni sistem čovjeka. Stimulacija dijela vagusa može da se radi preko kože i spoljašnjeg dijela uha. Kod nekih ljudi, ona stvara osjećaj golicanja, a kod nekih je potpuno “bezbolna”.

Vagus, koga stručnjaci drugačije nazivaju i “lutajući nerv”, zato što je dugačak i “dobro povezan” sa drugim dijelovima tijela, zadužen je za prenošenje informacija između mozga i raznih organa, poput srca i pluća.

Neizostavni je dio autonomnog nervnog sistema. Njegove “grane” zadužene su za kontrolu funkcija poput krvnog pritiska, disanja i varenja.

Kako starimo, tako se mijenja i balans u nervnom sistemu čovjeka. Simpatičke grane nervnog sistema koje su zadužene za pobuđivanje organizma čovjeka i pripreme za “borbu”, postaju dominantne. Parasimpatički dio, koji je zadužen za oporavak i umirenje polako postaje manje aktivan.

Ove promjene glavni su uzročnik depresije, anksioznosti i kardiovaskularnih oboljenja kod starijih lica.

Šta su naučnici otkrili?

Pomenuta terapija utiče na veću aktivnost parasimpatičkog dijela nervnog sistema i na taj način vraća organizam u stanje homeostaze.

Osobe koje su najviše patile od te neravnoteže, osjetile su najsnažije promjene. Učesnici studije istakli su da su osjetili značajno poboljšanje kvatiteta sna i da im se generalno raspoloženje popravilo.

Naučnici su dodali da je ovo istraživanje tek “vrh ledenog brega” i da će dalja ispitivanja ići ka tome da se vidi da li ova vsrta terapije ima efekat na pojedina stanja, poput depresije, zastoja u radu srca ili sindroma razdražljivih crijeva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje