Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neki rani simptomi povišenog holesterola najčešće se javljaju noću

Preuzmite sliku

Povišeni holesterol predstavlja jedan od najvećih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Neki se simptomi mogu pojaviti u vrlo ranoj fazi, odnosno nakon što se plak tek počne nakupljati u našim arterijama, tvrde ljekari, a prvi znakovi ovog stanja najčešće se javljaju noću.

Kako donosi Express, izbjegavanje liječenja visoke vrijednosti holesterola jedan je od glavnih razloga nakupljanja plaka u arterijama. Uz to dolazi do smanjenja protoka krvi u žilama. Ljekar Adam Staten kaže da to znači kako mišići i tkiva u tijelu nemaju dovoljno dobru opskrbu krvlju, što može rezultirati stanjem koje je poznato kao periferna arterijska bolest, prenosi index.hr.

“To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod ovog su stanja prvenstveno zahvaćene arterije u nogama, a nešto rjeđe i u rukama”, dodaje Staten.

Prema Klinici Cleveland, prvi simptomi povišenog holesterola kod periferne arterijske bolesti najčešće su bolovi, grčevi i nelagoda u nogama. Najčešće se javljaju noću, ometajući pritom san osobe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,