Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Negativni efekti koje prekomjerno konzumiranje grožđa može ostaviti na zdravlje

Preuzmite sliku

Grožđe je poznato po tome što se koristi u vinogradarstvu već stoljećima. Ono sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i mnoge hranljive sastojke poznate po svojim zdravstvenim koristima, piše Stylecraze.

Međutim, prekomjerna konzumacija grožđa može izazvati neke negativne efekte. To podrazumijeva trbušne tegobe, proljev, pretilost i komplikacije u trudnoći, prenosi index.hr.

Kako grožđe može izazvati neželjene efekte?

Grožđe je malo i možete ga konzumirati i previše. Jedna puna šolja (92 grama) grožđa sadrži preko 60 kalorija. Zbog male veličine grožđa možete ga pojesti previše, a to vam dodaje kalorije.

To što jedete velike porcije grožđa redovno, može dovesti do prekomjerne težine.

Kao i većina drugog voća, grožđe sadrži i vlakna, a konzumiranje previše vlakana može dovesti do opstipacije.

Većina štetnih efekata grožđa ima veze s prekomjernim konzumiranjem istog. Iako negativni efekti nisu česti, važno je informisati se o njima.

Koji su loši efekti grožđa?

Salicilna kiselina u grožđu može izazvati problem s probavom. To se događa kada pojedete previše grožđa. A ako pojedete previše grožđa tokom dana, to također može izazvati proljev. Prekomjerna težina koju možete dobiti vremenom, još je jedan negativan efekt grožđa.

Može izazvati trbušne probleme

Kao što je rečeno, grožđe sadrži salicilnu kiselinu. Neka istraživanja upozoravaju na netoleranciju na ovu kiselinu, koja se ispoljava upalom gastrointestinalnog trakta, boli u stomaku, proljevom i nadutošću.

U nekim studijama se navodi da su pojedinci, koji su jeli sjemenke grožđa, dobili upalu slijepog crijeva. Neprobavljena sjemenka ili ostaci voća, također mogu izazvati akutne bolove u stomaku.

Grožđe, također, može stvoriti problem ako imate sindrom iritabilnog crijeva. Ono sadrži neprobavljiva vlakna koja mogu stimulirati gastrointestinalni trakt. Ako imate sindrom iritabilnog crijeva, ne jedite grožđe na prazan želudac.

Ako imate probavne smetnje ili problem s trbuhom, može vam pomoći sok od đumbira. Đumbir, također, pomaže u smanjenju mučnina, osobito u slučaju trudnoće ili drugih tretmana, kao što je hemoterapija.

Može rezultirati proljevom

Hrana bogata šećerom može izazvati proljev. Neka istraživanja su pokazala da šećerni alkoholi, organski spojevi koji se nalaze u šećeru, mogu dovesti do proljeva. Međutim, nema dokaza o tome da grožđe sadrži šećerne alkohole.

Sok od grožđa može izazvati ovaj problem kod podložnih pojedinaca, jer sadrži jednostavne šećere.

Neki ljudi vjeruju da grožđe može izazvati i putnički proljev. To je vrsta proljeva koja se javlja kada otputujete u mjesto na kojem su hrana i higijenske navike drugačije od onih na koje ste navikli.

Putnički proljev može biti problematičan ako ste daleko od kuće. Možete smanjiti rizik ako ponesete lijekove kao što je Loperamid, koji vam mogu pomoći u ovom slučaju. Razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom o idealnoj dozi koju biste trebali uzimati. Ovi lijekovi možda nisu sigurni za trudnice i djecu mlađu od tri godine.

Može dovesti do prekomjerne težine

Konzumiranje prekomjerne količine grožđa može dovesti do brzog unošenja kalorija. Grožđe ima veliku količinu kalorija. Iako nema dokaza o tome da grožđe dovodi do pretilosti, prejedanje njime može povećati rizik od toga.

Također, možda ćete željeti smanjiti unos grožđa kao užine. Ono sadrži manje kalorija u usporedbi s kolačićima i slatkišima, ali vas prekomjerno jedenje grožđa može dovesti do povećanja kilograma na duže staze.

Birajte svježe grožđe prije nego konzervirane varijante, jer ovo drugo sadrži dvostruko više šećera i može ubrzati vaše debljanje.

Ideja da grožđe dovodi do pretilosti još uvijek nije službena. Možete uvrstiti ovo voće u svoju svakodnevnu prehranu, ali ograničite si porcije (recimo na 8-10 grožđica dnevno).

Može uzrokovati komplikacije tokom trudnoće

Ovaj efekt može se pripisati resveratrolu u grožđu, koji je moćan polifenol koji također možete naći u vinu.

U studiji je otkriveno da suplementi resveratrola, zapravo, mogu dovesti do problema s gušteračom kod fetusa u razvoju. Iako studija ne navodi ništa protiv grožđa, bolje je biti oprezan.

Neke ranije studije pokazale su da suplementi resveratrola, zapravo, mogu biti dobri tokom trudnoće. Ali u velikoj mjeri, studije nisu uvjerljive. Zato je najbolje provjeriti sa svojim ljekarom smijete li uzimati grožđe tokom trudnoće.

Može izazvati gušenje kod djece

Ovo je rasprostranjen problem. Neoguljeno voće obično može izazvati gušenje kod djece, osobito one između šest i 12 mjeseci. Isti slučaj je s grožđem. To je razdoblje kada djeca uče žvakati i gutati hranu, zato je najbolje djeci davati oguljeno grožđe.

Glavni problem kod grožđa su njegova veličina i oblik koji imaju savršene dimenzije za blokiranje dječjih dišnih puteva. Ako se dijete počne gušiti grožđem, probajte sljedeće savjete:

-Ako možete vidjeti grožđe, pokušajte ga ukloniti prstima. Nemojte naslijepo gurati prste kako ne biste, eventualno, gurnuli grožđe dublje, to može pogoršati stvari
-Ako ne možete vidjeti grožđe i vaše dijete je tiho i ne kašlje efektivno, pozovite pomoć
-Ako vam je dijete svjesno, ali i dalje se guši, pokušajte ga udarati. To možete učiniti tako što ćete okrenuti dijete licem prema dolje, prema svojim butinama. Poduprite mu glavu svojim rukama i zadajte mu oko 5 oštrih udaraca po sredini leđa, svojom rukom (između lopatica).

Može izazvati alergiju

Iako je alergija na grožđe rijetka, može biti problematična. Otkriveno je da specifični protein u grožđu izaziva alergijske reakcije kod pojedinaca.

Grožđe, također, može izazvati anafilaksu, koja je opasna po život.

Još jedna studija navela je slučaj osamnaestogodišnje studentice kojoj je jedenje grožđa izazvalo svrbež, osip i oticanje lica.

Većina alergija na grožđe nije opasna po život, osim anafilakse.

Anafilaksa nastaje otpuštanjem histamina i drugih kemikalija u organizam. To dovodi do neprohodnih krvnih žila, što na kraju vodi do oticanja tkiva u ustima i dišnim putevima (i opasno niske razine krvnog pritiska).

Najpoznatiji lijek za anafilaksu je primjena epinefrina. Epinefrin je hemikalija u tijelu koja povećava rad srca i može povisiti krvni pritisak.

Može pogoršati problem s bubrezima

Studije su pokazale akutno zatajenje bubrega kod pasa nakon jedenja grožđa. Nakon konzumiranja grožđa, prijavljeno je da su psi povraćali. Također su imali anoreksiju, letargiju i proljev. Izvještaj Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti upućuje na to da pojedinci s uznapredovalim kroničnim bolestima bubrega i dijabetesom ograničavaju unos određene hrane, uključujući grožđe.

Iako nijedna studija nije direktno povezala grožđe sa štetnim efektima na bubrege kod ljudi, morate biti oprezni. Ako imate bilo koji oblik bolesti bubrega, držite se podalje od grožđa i razgovarajte s ljekarom.

Kao što je rečeno, grožđe je uglavnom sigurno. Također je i nevjerovajatno hranjivo. Ali važno je znati loše efekte koje može izazvati. Ovo voće također može imati negativne efekte u kombinaciji s određenim lijekovima. Ako uzimate bilo koji oblik lijekova, trebali biste biti oprezni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje