Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do povišenog holesterola i triglicerida te bolesti srca…

Preuzmite sliku

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, nedostatak vitamina B12 može dovesti do povišenog holesterola i triglicerida.

Vitamin B12 važan je za održavanje nivoa energije i izdržljivosti. Kako biste osigurali dovoljnu količinu (2,4 mikrograma dnevno), dodajte u prehranu životinjske proizvode poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Nedavno objavljena studija u časopisu Nutrients, otkriva odnos između vrijednosti vitamina B12 i lipidnog profila (vrste masti koji se nalaze u krvi).

Naučnici su pregledali 341 zdrave žene u dobi od 19 do 30 godina i prikupili podatke o njihovoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i vrijednosti vitamina. Ustanovili su da su niske vrijednosti vitamina B12 povezane s višom vrijednosti ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida, čak i nakon prilagođavanja učincima koji indeks tjelesne mase, trbušne masti i ukupni postotak tjelesne masti imaju na tijelo.

Razlog tome je važan, rekla je Liz Weinandy, R.D., dijetetska dijetetičarka s medicinskog centra Wexner State University of Ohio, koja nije bila uključena u studiju. Ona je rekla da za muškarce i žene niža vrijednosti B12 može biti povezana s višom vrijednosti aminokiseline nazvane homocistein u krvi, što se smatra markerom za rani razvoj srčanih bolesti jer može oštetiti arterije i vene – uključujući one oko srca. (Istraživanje objavljeno prošle godine pokazuje da ljudi stariji od 60 godina koji svakodnevno umjereno ili intenzivno vježbaju 20 minuta imaju znatno manju šansu za razvoj kardiovaskularnih bolesti), prenosi MissZdrava.

Za bicikliste i osobe koje se bave drugim sportovima izdržljivosti je posebno važno unositi dovoljno vitamina jer oni mogu uticati na nivo energije i izdržljivosti. Preporučena dnevna doza (RDA) vitamina B12 kod većine zdravih odraslih osoba iznosi 2,4 mikrograma (mcg) dnevno, ali trudnicama je potrebno malo više, 2,6 mcg.

“Većina ljudi lako osigurava tu količinu ako jede proizvode životinjskog porijekla poput mesa, ribe, jaja i mliječne hrane”, rekla je Weinandy. Dodala je da su ljudi koji možda ne dobijaju dovoljno B12 vegani, vegetarijanci, ljudi s GI (gastrointestinalnim) bolestima (budući da mogu imati problema s malapsorpcijom) i ljudi na određenim lijekovima (uključujući metformin za visoki šećer u krvi i lijekove koji suzbijaju kiselinu za refluksnu bolest). Čak i ako imaš problema s visokim holesterolom i trigliceridima, Weinandy ne preporučuje samoinicijativno uzimanje B12 kroz dodatke prehrani dok se njegov nedostatak zaista ne utvrdi. Rekla je da dobar način unosa B12 prehrambeni kvasac.

“Ako osoba ima bolest srca ili je zabrinuta zbog prevencije, trebala bi pregledati svoj ukupni unos hrane, uključujući ne samo B12, već i koliko zdravih i nezdravih masnoća konzumira”, rekla je i dodala: „Znamo da ljudi koji jedu više voća i povrća imaju i manji rizik za bolesti srca, pa bi takve namirnice trebale zauzimati veći dio jelovnika.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje