Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ne osjećate glad ujutro? Ovo su mogući razlozi, neki mogu biti zabrinjavajući…

Preuzmite sliku

Doručak je najvažniji obrok u danu. No to ne znači da će ga svi jesti, a ako vi niste ljubitelj hrane ujutro, pripremati zdrav doručak može biti dosta zahtjevno. Mada u nekim slučajevima manjak osjećaja gladi ujutro može biti i znak ozbiljne bolesti, najčešće se radi o sasvim normalnoj stvari.

Ovo su mogući razlozi zašto ne osjećate glad ujutro…

1. Jeli ste kasno navečer

Ovo je najčešći razlog zašto niste gladni kad ustanete, a posebno ako ste kasno navečer jeli masne obroke ili proteine. Ti makronutrijetni mogu usporiti pražnjenje želuca i tako ostajete dugo siti. Proteini mogu i promijeniti razinu hormona koji kontrolišu glad i apetiti. Isto tako i masnoće mogu uticati na apetiti ali i mogu pojačati osjećaj gladi. Ako volite jesti kasno i preskakati doručak, dokle god pazite da unosite dovoljno nutrijenata i vode u oragnizam, to je sasvim u redu.

2. Razina hormona se mijenja preko noći

Tokom noći i sna, razine nekoliko različitih hormona se mijenja, a upravo to može uticati na apetit.

Posebno se to odnosi na adrenalin koji je čini se puno jači upravo ujutro. Vjeruje se upravo kako ovaj hormon zaustavlja osjećaj gladi na način da usporava proceusiranje hrane u organizmu.

Ovakvo ponašanje hormona je posve normalno i ne zahtjeva brigu, no ako primijetite nagle promjene u apetitu, porazgovarajte s ljekarom.

3. Anksiozni ste ili depresivni

Oba stanja mogu uticati na apetiti, a uz poremećaje sna, umor i gubitak interesa, depresija posebno jako može uticati na osjećaj gladi. Anksioznost može povećati razinu određenih hormona hladi, a mnoga su istraživanja pokazala kako su upravo ova stanja odgovorna i kada je u pitanje pretjerivanje u jelu. Ako patite od ovih stanja, najbolje je razgovarati s ljekarom ako vam ona stvaraju probleme i s prehranom, prenosi Ordinacija.hr.

4. Trudni ste

Jutarnja mučnina je sasvim normalna pojava koja je karakterizirana povraćanjem i mučninom, a javlja se kod 80 posto trudnica. Iako se može javiti tokom cijelog dana, najčešće se ipak javlja ujutro, a isto tako i nestaje nakon otprilike 14 sedmica. Naravno da će one uticati i na apetiti, a jedna je studija pokazala da radi nje čak 34 posto žena jede u tom periodu puno manje. Osim mučnine, trudnoća može stvoriti i druge probleme poput loše probave, nadutosti i zakašnjelog ispražnjavanja trbuha. Mali obroci i puno vode, dosta sna i izbjegavanje mirisa koji vam smetaju mogu poboljšati apetiti.

5. Bolesni ste

Sasvim je normalno da bolest može uzrokovati gubitak apetita, a posebno ako se radi o respiratornim infekcijama, poput obične prehlade ili upale pluća. Ponekad će nestati i osjet okusa ili mirisa pa hrana neće biti nimalo privlačna. Kada ste bolesni posebno je važno piti puno vode, čak i ako niste gladni. Juha, čaj, banana, sok od jabuke su dobar izbor.

6. Drugi mogući problemi

Uz sve navedene faktore, postoji i nekoliko mogućih razloga zašto ne osjećate glad kada se probudite. Ovo bi mogli biti neki od njih:

-Uzimate određene lijekove: mnogi lijekovi, kao i antibiotici i diuretici mogu smanjiti apetit

-Starite: smanjen apetiti je uobičajen kod starijih osoba radi manjih energetskih potreba, hormona i socijalnog faktora

-Imate problema sa štitnjačom: Gubitak apetita može biti povezan sa usporenim radom štitnjače

-Ovulirate: Razina estrogena raste za vrijeme ovulacije a to može dovesti do smanjenog apetita

-Hronična bolest: Bolesti poput HIV-a, bolesti jetre i srca mogu smanjiti apetit… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,