Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nauka tvrdi: Tetoviranje poboljšava imunološki sistem

Preuzmite sliku

Skeptični pogledi, kritički komentari, pogrdne izjave: To su samo neke stvari koje trpi jedna istetovirana osoba od strane društva. Ali mogu napokon odahnuti – barem što se tiče zdravlja, jer znanost kaže da je tetoviranje zdravo.

Prema jednom istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Human Biology, često tetoviranje može pomoći u jačanju ljudskog imunološkog sistema. Iako je jedan mali dio istražen ( ukupno je samo 30 osoba sudjelovalo na istraživanju ), naučnici sa Sveučilišta Alabame su privukli pažnju s postignutim rezultatom.

Istraživački tim je otkrio da imunološki sistem jedne istetovirane osobe bolje reaguje na novi tretman tetoviranja, nego imunološki sustav jedne osobe koja se nikad nije tetovirala.

Također su utvrdili da ljudski imunološki sistem oslabi nakon prvog tetoviranja, zbog prevelikog stresa tokom samog procesa tetoviranja.

Nedugo nakon što se osoba istetovira, moguće je da će ona biti podložnija prehladama i infekcijama svih vrsta. Međutim, to je samo kratkoročni efekt, sudeći prema naučnicima. Gledajući dugoročno, tetovaže će jačati imunološki sistem te će ga učiniti otpornijim na razne infekcije. (miss7.24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje