Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nauka potvrdila: Odmor s prijateljima je najbolja stvar za zdravlje muškarca

Preuzmite sliku

Ako trebate razlog da uzmete predah od svakodnevice i s prijateljima odete na odmor, pronašli smo ga. Nauka je potvrdila da je upravo odmor s prijateljima najbolja stvar koju muškarci mogu učiniti za svoje duševno i tjelesno zdravlje.

Šta je tome razlog? Druženje s prijateljima produžuje životni vijek, smanjuje rizik od bolesti srca i pomaže da lakše podnesete bol. Uz to, vrijeme koje provedete s prijateljima povećat će proizvodnju oksitocina, hormona zbog kojeg se osjećate bolje.

“Druženje je užitak koji dugoročno dobro ima uticaj na zdravlje jednako kao kvalitetan san, zdrava prehrana i nepušenje”, pojasnio je tim naučnika s Harvarda koji je proveo istraživanje.

Ranija istraživanja dokazala su da osobe koje nemaju bliske prijatelje imaju veću vjerojatnost od razvoja depresije, kognitivnog pada i kraćeg životnog vijeka. U jednom istraživanju kojim su analizirani podaci o 39 hiljada osoba, nedostatak snažnih društvenih veza povećao je rizik od prijevremene smrti i do 50 posto.

“Deseci istraživanja pokazali su da su ljudi koji su zadovoljni odnosom s obitelji i prijateljima sretniji, imaju manje zdravstvenih problema i duže žive”, dodaju naučnici.

S druge strane, naučnici s Oxforda nedavno su došli do otkrića da bi žene trebale izaći s prijateljicama barem dva puta sedmično kako bi popravile opće zdravstveno stanje. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje