Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Nauka objasnila: Muškarci također mogu dojiti dijete, a evo kako…

Majčino mlijeko se proizvodi i skladišti u malim šupljinama u tkivu dojke koje se nazivaju mliječni alveoli.

U fazi trudnoće za to je zaslužan hormon progesteron, dok je hormon prolaktin odgovoran za proizvodnju zrelog mlijeka, nakon što se vaše dijete rodi. Majčino mlijeko sadrži masnoće, proteine, ugljikohidrate i vodu te žive stanice koje se nazivaju leukociti, a njihova je funkcija da pomažu u borbi protiv virusa i bakterija, stoji u članku čiju je recenziju potpisala dr. sc. Regina Cardaci, asistentica na NYU Meyers College od Nursing, odnosno njujorškoj školi primaljstva.

Zapravo, sposobnost majke da proizvede mlijeko je fascinantna, a uz to se veže čitav niz podjednako fascinantnih detalja. Evo samo nekih od njih:

Kako nastaje mlijeko

Prije nego što majka počne proizvoditi mlijeko, na početku trudnoće proizvest će žućkastu mliječnu tekućinu koja se zove kolostrum. U drugoj polovici trudnoće nivo hormona trudnoće progesterona će porasti, što pokreće proizvodnju kolostruma. Kolostrum je bogatiji proteinima, vitaminima i mineralima od samog mlijeka te novorođenčadi daje poticaj za razvoj tokom prvih nekoliko dana života.

 • Kad majka  započne redovno dojiti, povećava se nivo prolaktina, koji signalizuje tijelu da počne proizvoditi veće količine zrelog mlijeka. To se događa tri do pet dana nakon rođenja. Proizvodi se i pohranjuje mliječnim alveolima i kako dijete sisa, ono putuje dovodima do bradavica.

  Kakvo je majčino mlijeko u poređenju s mlijekom drugih sisavaca

  Svi sisavci mladunce hrane mlijekom iz mliječnih žlijezda, koje su nam poznate kao dojke. Sastav tog mlijeka varira ovisno o vrsti. Također, dok su ljudske bebe po svemu ovisne o osobi koja ih njeguje i ne kreću se, drugi sisavci počinju  hodati ili trčati samo nekoliko sati nakon rođenja, pa je sastav njihovog mlijeka drugačiji.

  Na primjer, kravlje mlijeko sadrži više bjelančevina i masti od ljudskog, jer telad mora hodati ubrzo nakon rođenja i slijediti majke radi hrane i zaštite.

  Teoretski je moguće da muškarci proizvode mlijeko

  Teoretski, muškarci bi također mogli proizvoditi majčino mlijeko jer, kao i žene, imaju mliječne kanale, tkivo mlijeka i proizvode hormone prolaktina, kaže dr. Delicia Shimkoski iz Zavoda za ženske bolesti Hutzel u Medicinskom centru Detroit. Štaviše, muškarac može i dojiti dijete, pomoću uređaja poznatog kao Dopunski sistem za njegu, koji sadrži dugu tanku cijev koja se može zalijepiti uz bradavicu i opskrbiti je mlijekom.

 • – Bilo je izvještaja o muškarcima koji su uspjeli proizvesti majčino mlijeko uz opsežnu stimulaciju dojki i bradavica, jaže Shimkoski, ali dodaje kako nije poznato koliko vremena je muškarcima za to potrebno.

  Šta sadržava majčino mlijeko 

  Da bi podržalo zdravi razvoj novorođenčeta, 100 mililitara majčinog mlijeka sadrži:

  4,2 grama masti

  1,1 grama proteina

  7,5 grama ugljikohidrata

  30 miligrama kalcija

  vitaminei minerale.

  O čemu majka mora voditi računa

  Važno je slijediti zdravu, uravnoteženu prehranu, kako biste osigurali da vaše mlijeko sadrži pravu količinu vitamina i minerala.

  Uz to, majčino mlijeko ima više od oznake hranjive vrijednosti. Žive stanice u majčinom mlijeku zvane leukociti pomažu u borbi protiv virusa i bakterija koje ne pripadaju u mlijeko. 

  Kofein, alkohol i neki lijekovi mogu ući u mlijeko, ali u većini slučajeva tkiva koja su uključena u proizvodnju mlijeka djeluju i kao prepreke sastojcima koji u njega ne pripadaju. Zato majke koje doje mogu konzumirati kofein umjereno, dvije do tri šolje kafe dnevno, dok je opće pravilo za alkohol pričekati jedan sat nakon pića prije nego što nahranite dijete.

  Prije uzimanja lijekova tokom dojenja, uvijek se posavjetujte s doktorom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,