Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučno je dokazano da muškarci zaista teže podnose gripu od žena

Preuzmite sliku

Dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein, imunologinja na Univerzitetu u Innsbrucku bavi se istraživanjem razlika u imunom sistemu među spolovima. Rezultati njenih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje žene ne uzimaju ozbiljno kada je posrijedi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze.

“Pojednostavljeno rečeno, zbog razlika u imunosnoj reakciji na bolest muškarci se češće razbolijevaju od žena”, kazala je dr. Grubeck-Loebenstein.

Objasnila je da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadnu organizam bore stanice specifične imunosti i stanice nespecifične imunosti.

Nespecifične stanice su učinkovite isključivo u borbi protiv određenih patogenih mikroorganizama poput virusa gripe i u tom slučaju organizmu omogućuju da se sam brani protiv čitavog niza virusa, bakterija i parazita, prenosi Hina.

Razlike u imunoj reakciji 

No, relativno je malen broj svake vrste specifičnih stanica. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam specifične se imune stanice moraju multiplicirati milion puta.

Ovdje dolaze do izražaja razlike u imunoj reakciji među spolovima: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavanju specifičnih imunosnih stanica, učinak muškoga hormona testosterona je suprotan.

I ranija su istraživanja pokazala da estrogen ima snažna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa.

“Dakle, estrogen stimuliše imuni sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje”, potvrđuje i dr. Marcus Altfeld, voditelj Odjela za imunološka istraživanja na hamburškom Institutu Heinrich Pette, gdje istražuje biologiju humanih patogenih virusa.

“Ženski imuni sistem reaguje puno brže i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškoga”, objasnio je.

Istaknuo je i da je, što je razina muškog testosterona viša, imuni sistem muškaraca slabiji.

Naučnici priznaju da im nije jasno zbog čega hormon koji muškarcima daje odličja muškosti, ujedno muški rod čini zdravstveno slabijim.

Nije samo testosteron razlog

Smatraju da bi se jedan od potencijalnih odgovora trebao potražiti u dalekoj prošlosti, s obzirom na to da se imuni sistem čovjeka razvija već milionima godina.

“U kamenom dobu naši su preci živjeli u pećinama i bili izloženi raznim opasnostima. Svrha ženskoga imunosnog sistema tada je, kao i danas bila jednaka – zaštititi nerođeno dijete i/ili novorođenče, zbog čega je ženin imuni sistem morao biti iznimno snažan”, kaže dr. Altfeld.

Grubeck-Loebenstein povezuje žensku imunu reakciju s porođajem i majčinstvom: “Učinak estrogenom ojačanog imunog sistema osobito je snažan kod mladih žena nakon puberteta. Smanjuje se s godinama, osobito nakon menopauze.”

No, dodaje da testosteron nije jedini razlog zbog kojega muškarci virusne prehlade ili gripu podnose teže, jer tu i ostali faktori.

“Muškarci se češće nezdravije hrane, generalno su manje disciplinovani kad su posrijedi bolesti, a osobito su nedisciplinirani kad je posrijedi cijepljenje”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,