Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici upozoravaju na opasnosti koje skriva tost

Preuzmite sliku

Popularno

Tost je namirnica koja se često nađe na našim tanjirima. Za doručak uz marmeladu ili kao topli sendvič za večeru, tost definitivno spada u omiljeni obrok. No, američka studija sa Univerziteta Teksas u Austinu, došla je do rezultata kojima otkriva negativne učinke izgorenog tosta.

Studija otkriva da čak i samo korištenje tostera može proširiti toksične čestice zrakom.

Koristeći scenu od trosobnog stana, naučnici su postavili monitore koji nadziru kvalitetu zraka. Otkrili su da štetne posljedice na zrak ima i prženje te pohovanje hrane. “Kad radite tost, toplinski elementi griju krhotine i mast u tosteru, što uključuje ulje”, rekla je Marina Vance koja je sudjelovala u istraživanju, prenosi LadBible. U istraživanju se navodi i da su omiljene mirisne svijeće, također izvor loše kvalitete zraka.

Najbolji način za prevenciju od štetnih zagađivača jest taj da pazite na boju tosta. Preporučuje se “zlatno smeđa” boja, a savjetuje se da ne ostavljate tost da zagori do tamnije nijanse. Prema preporukama WHO-a, zrak ne bi trebao sadržavati više od 25 mikrograma čestica po kubičnom metru. Naučnici su otkrili da izgoreni tost može imati do 3000 mikrograma takvih čestica, u zraku. Ako je tost “zlatno smeđe” nijanse, količina čestica će se smanjiti na 300.

“Pronašli smo i etanol, nus-proizvod kvasca. Ako postoji i maleni dio hljeba koji dodiruje element za zagrijavanje, možete vidjeti dim. Možda i od mrvica na dnu tostera – ali one su dovoljne za proizvodnju većeg broja čestica. Uporedimo li takav zrak s onim vanjske kvalitete, dolazimo do zaključka da je zrak vrlo nezdrav”, dodala je Vance za LadBible.

“Ovo je istraživanje poziv na buđenje zbog rizika koji predstavljaju tosteri”, izjavio je profesor Jonathan Grigg koji sjedi u Komisiji za unutrašnje zagađivanje zraka u Velikoj Britaniji, prenosi Novi list. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,