Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrivaju: Prvi simptom Alzheimera ne mora da bude gubitak pamćenja

Preuzmite sliku

Na osnovu najnovijeg istrraživanja, naučnici su otkrili da gubitak jednog čula može da bude prvi znak Alzheimera, a ne gubitak pamćenja.

Istraživači iz Opšte bolnice u Mascachusetssu razvili su metod koji može da identifikuje rizik osobe za zavoj Alzheimerove bolesti na osnovu sposobnosti da prepoznaju i osjete neprijatne mirise.

Iako ovo nije prvi put da je miris bio istraživan kao simptom Alzheimera, on pruža najviše dokaza ove bolesti.

Vođa istraživanja doktor Mark Albers je otišao toliko daleko da je rekao da bi Alzheimerova bolest mogla da se otkrije čak jednu deceniju prije nego što osoba počne da gubi pamćenje, putem čula mirisa.

“Postoje dokazi da neurodegeneracija koja stoji iza Alzheimerove bolesti počinje da se razvija najmanje 10 godina prije pojave memorijskih simptoma odnosno gubitka pamćenja”, rekao je Albers.

Studija je sprovedena na 183 pacijenta za koje se smatra da imaju povećan rizik razvoja ove bolesti i dokazano je da su osobe sa prvim znacima Alzheimera imali manje šanse da identifikuju i lako prepoznaju mirise.

Kod njih je prvo testirana sposobnost prepoznavanja mirisa tako što im je dato da pomirišu 10 aroma: mentol, karanfilić, koža, jagoda, ljiljan, ananas, dim, sapun, grožđe i limun.

Nakon mirisanja, svaka osoba je upitana da li im je poznata neke od aroma i na šta ih podsjeća.

Kao rezultat dokazano je da rani odnosno prvi znaci Alzheimera mogu da budu povezani sa čulom mirisom, odnosno, postepenim gubitkom istog. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje