Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici otkrili uzrok plućne bolesti koja se povezuje sa e-cigaretama

Istraživanje je provedeno na 29 pacijenata iz deset država, kojima je dijagnosticirana EVALI – bolest pluća povezana sa konzumiranjem e-cigareta…

Međunarodni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrio je uzrok smrti najmanje 26 osoba koje su misteriozno umrle zbog pušenja električnih cigareta (vaping).

Krivac je acetat vitamina E ili “tokoferil acetat” koji se u električnim cigaretama koristi kao aditiv.

Istraživanje je provedeno na 29 pacijenata iz deset država, kojima je dijagnosticirana EVALI – bolest pluća povezana sa konzumiranjem e-cigareta.

– Ovo je prvi put da smo identifikovali potencijalno zabrinjavajuću hemikaliju u biološkim uzorcima pacijenata koji imaju bolesti pluća – kazali su u Centru, prenosi coolstyle.ba.

Od 29 analiziranih pacijenata, kod 82 posto pronađen je THC, a u 62 posto uzoraka nikotin.

Iako je CDC sada sa sigurnošću potvrdio da je acetat vitamina E krivac koji uzrokuje bolesti pluća, ovo nije prvi put da se sumnjalo u njegovu štetnost.

U septembru je Američka agencija za hranu i lijekove pronašla upravo E acetat kod pacijenata koji su oboljeli nakon što su konzumirali e-cigarete.

Do sada je u SAD-u, zbog toksičnih posljedica pušenja e-cigareta, hospitalizirano 1.300 pacijenata, a umrlo ih je najmanje 26.

Prema istraživanju CDC-a, u 2017. sedam miliona ljudi, starijih od 18 godina, pušilo je e-cigarete.

Zabrinjavajuće je da sve veći broj srednjoškolaca puši.

Prema saznanjima relevantnih međunarodnih institucija, e-cigarete je u 2017. konzumiralo 2,1 miliona maloljetnika, a prošle godine njih čak 3,8 miliona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje