Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici: Nedovoljno dokaza o učinkovitosti medicinskog kanabisa

Naučnici ne raspolažu dovoljno jakim dokazima o tome da liječenje kanabisom ublažava mentalne poremećaje i bolesti poput anksioznosti, depresije i psihoza, zbog čega bi ga liječnici pacijentima trebali propisivati ​​s velikim oprezom, upozoravaju australski naučnici sa Univerziteta New South Wales u Sydneyu.

Pregledom više naučnih istraživanja u sklopu kojih je analiziran uticaj ljekovitih kanabinoida (aktivni sastojak marihuane) na šest mentalnih poremećaja, naučnici su ustanovili da “nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili njihovu učinkovitost”.

Otkriće je posebno značajno za zemlje poput Sjedinjenih Država, Australije, Britanije i Kanade, gdje je medicinski kanabis dostupan pacijentima, kaže Louisa Degenhardt, stručnjakinja za droge i alkohol na Univerzitetu New South Wales.

Uprkos nedostatku dokaza iz kliničkih ispitivanja, određen broj vojnih veterana i ostalih osoba koje pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anksioznosti kažu da im je kanabis bio iznimno koristan u ublažavanju nekih psihičkih simptoma.

Kanabis se koristi i u liječenju mučnine, epilepsije i traumatskih ozljeda mozga, međutim ta stanja nisu bila proučavana u ovom istraživanju.

Medicinski kanabinoidi uključuju medicinski kanabis i farmaceutske kanabinoide, kao i njihove sintetičke derivate, THC ili delta-9-tetrahidrokanabinol, glavni psihoaktivni sastojak kanabisa te kanabidiol, ili CBD.

-Kanabinoidi se često propisuju za liječenje različitih poremećaja kada je posrijedi mentalno zdravlje. Ali kliničari i potrošači moraju biti svjesni toga da se rezultati temelje na lošoj kvaliteti i malome broju dokaza. Također moraju biti svjesni toga da postoji potencijalna opasnost od štetnih posljedica – objasnila je Degenhardt u časopisu The Lancet Psychiatry.

Degenhardt i njezine kolege pokušali su sagledati sve dostupne dokaze o svim vrstama medicinskih kanabinoida. Proučili su sve dostupne nacrte raznih studija te su istražili njihov uticaj na remisiju simptoma depresije, tjeskobe, poremećaja nedostatka pozornosti i hiperaktivnosti (ADHD), Touretteova sindroma, PTSP-a i raznih psihoza.

Analizirali su 83 objavljene i neobjavljene studije u razdoblju između 1980. i 2018. godine koje su uključile oko 3000 ljudi.

Otkrili su da farmaceutski THC, sa ili bez CBD-a, pogoršava psihozu i ne utječe značajno na bilo koji drugi temeljni ishod analiziranih mentalnih bolesti i poremećaja.

Degenhardt je kazala da raspolaže podatkom po kojemu se povećao broj ljudi s prijavljenim nuspojavama, kao i broj onih koji su se odlučili povući iz studije upravo zbog neželjenih nuspojava, prenose mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje