Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Naučna istraživanja: Genetika nije dominantan faktor u određivanju čovjekovog životnog vijeka

Nova naučna istraživanja pokazala su da genetika ima znatno manji utjecaj na dugovječnost čovjeka od nego što se ranije pretpostavljalo, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa naučnika je za centar “Calico & Ancestry” uradili opsežno istraživanje na bazi porodičnih stabala koja obuhvataju više od 400 miliona ljudi.

Najvažniji zaključak do kojeg su naučnici došli je da nasljednost nema važnost koja joj se ranije pridavala kod određivanja životnog vijeka čovjeka.

Naučnici su koristili metod istraživanja koji spaja matematičke i statističke modele i analizirali su životni vijek ljudi koji su živjeli u dva prethodna stoljeća.

U izvještaju istraživači navode kako postoji znatno veća sličnost životnog vijeka supružnika, nego je to slučaj s njihovim najbližim srodnicima te navode da i to potvrđuje da nasljedni faktor nije presudan za to koliko će koji pojedinac živjeti.

Ranija istraživanja davala su genetici od 20 do 30 postotni faktor u određivanju dugovječnosti ljudi, a protagonisti novog istraživanja tvrde da je riječ o faktoru koji ima manje od deset posto utjecaja.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “Genetics“. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,