Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučna istraživanja: Da li je zdravije nositi bradu ili ne?

Veća je vjerovatnost da će glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike nego oni bradati, pokazalo je novo istraživanje čije rezultate prenosi britanski Independent.

Naučnici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih ljekara i bolničara i rezultate objavili u časopisu Journal of Hospital Infection.

A po rezultatima, triput je vjerovatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege.

Također, izglednije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Naučnici sugerišu da bi razlog tome mogle biti “mikro ogrebotine” koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija.

Mikrobiolog s londonskog sveučilišta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspio uzgojiti 100 različitih vrsta bakterija.

U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije. Kako bi to dokazao, izolirao je mikrob i testirao ga protiv bakterije E.coli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta. Mikrobi su efikasno uništili bakteriju.

Roberts je BBC-ju rekao da njegova analiza daje potencijala za buduća istraživanja i podsjetio na to kako je i Alexander Fleming slučajno otkrio penicilin.

Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje ubiju 700 hiljada ljudi u svijetu.

Nijedan novi antibiotik nije pušten na tržište posljednjih 30 godina. Možda ga pronađu u bradama. (agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,