Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Namirnica za koju kažu da je broj jedan za obaranje holesterola

Preuzmite sliku

Ako je vaš ljekar utvrdio da imate visok holesterol, postoji nešto što možete učiniti u vezi sa tim – promijenite svoju ishranu. Svakako vam u pomoć pristižu mnoge namirnice koje su prirodni borci protiv holesterola – od kojih je broj jedan crni grah.

Prema Keithu Thomasu Ayubu , kliničkom profesoru emeritusu na Medicinskom koledžu Albert Einstein, ono što jedete može imati veliki uticaj na nivo holesterola. I za razliku od lijekova protiv holesterola, on kaže da hrana ne dolazi sa potencijalno neprijatnim nuspojavama. Dakle, koja je najbolja hrana za snižavanje holesterola? Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je to nešto što možda već imate pri ruci kod kuće, piše Eatthis.

Kako sniziti loš holesterol hranom

Postoje dvije vrste holesterola: HDL, „dobar“ i LDL, „loš“ holesterol koji začepljuje arterije. Kada mijenjate svoju ishranu, ključ je da jedete hranu koja će vam pomoći da smanjite LDL holesterol, kao i da podignete HDL holesterol.

„Kada je u pitanju snižavanje holesterola, vlakna su najvažnija stvar koju možete da jedete“, kaže dijetetičarka Elise Harlow. „Možete zamisliti vlakna kao spužvu koji upija višak lošeg holesterola i pomaže vašem tijelu da ga eliminiše.“

Kara Harbstrit, registrovana dijetetičarka i vlasnica kompanije Street Smart Nutrition, dodaje da je fokusiranje na hranu bogatu rastvorljivim vlaknima, posebno, odlična strategija. U stvari, istraživanja su dokazala da rastvorljiva vlakna mogu smanjiti nivoe LDL holesterola, prenosi Zadovoljna.rs.

„Vlakna koja se rastvaraju u vodi, privlače i apsorbuju vodu da bi formirala supstancu nalik gelu, i tako usporavaju vrijeme tranzita hrane. Rastvorljiva vlakna se mogu naći u hrani kao što su ovas, ječam, pasulj, laneno sjeme, povrće poput prokulice i voće kao što su jabuke i narandže. Zato što se rastvorljiva vlakna sporo vare, vezuju se za holesterol u krvi, a prije nego što se to desi – mogu ući u cirkulaciju. Tada je u stanju da očisti holesterol iz tijela, što pomaže u snižavanju LDL holesterola.”

Najbolja hrana za holesterol je crni pasulj

Što se tiče hrane bogate rastvorljivim vlaknima, stručnjaci kažu da je crni pasulj najbolji koji možete da jedete kako biste držali holesterol pod kontrolom. Kao i najbolji ugljikohidrati za mršavljenje – bogat je proteinima i vlaknima, a ima malo masti.

„Crni grah je bogat viskoznim, rastvorljivim vlaknima koja ometaju reapsorpciju žučnih kiselina bogatih holesterolom u vašim crijevima“, kaže dr Joan Salge Blake, profesorica ishrane na Univerzitetu u Bostonu.

„Žučne kiseline ‘hvataju’ vlakna prije nego što ih tijelo može ponovo apsorbovati i na kraju se izlučuju zajedno sa vlaknima u vašoj stolici. Vaše tijelo tada mora da ukloni holesterol u krvi da bi stvorilo nove žučne kiseline u jetri. I tako je smanjen nivo holesterola u krvi.“

Osim što snižava holesterol, Blake ističe da je crni grah bogat biljnim proteinima i spremanjem graha, možete smanjiti količinu životinjskih proteina koje konzumirate, a samim tim i zasićene masti koje podižu holesterol. Na primjer, Blake preporučuje da koristite više ove namirnice i manje mljevenog mesa ili živine u vašem sljedećem loncu čilija da biste povećali količinu vlakana i smanjili zasićene masti.

Blake napominje da je crni grah takođe pun kalijuma, minerala koji može pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska – što je važno jer visok krvni pritisak može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Kupovina konzerve crnog graha najbolja stvar koju možete učiniti za svoje tijelo ako se borite sa visokim holesterolom. Niste sigurni šta da radite sa njim? Probajte da skuhate vegetarijanski omlet od crnog graha za doručak ili neki takos crnog graha i slatkog krompira koji je zdrav i za srce i za stomak.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,