Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon otkrića karcinoma, doktori su joj dali šest mjeseci života: 20 godina nakon toga ona trči maratone i ruši sve predsrasude

Preuzmite sliku

Popularno

Prognoze su joj bile loše, ali ona je odlučila da želi da živi.

2001. godine 52-godišnjoj Janette Murray-Wakelin iz Australije dijagnostikovan je izuzetno agresivan oblik karcinoma dojke, i to trećem stadijumu.

Doktori su joj rekli da joj je uz hemoterapiju i zračenje preostalo maksimalno 6 mjeseci života, prenosi magazin.novosti.rs.

Tumor koji je bio razmjera 3 cm već se bio proširio na njena pluća i limfne čvorove. Kao majka dvoje djece, koja je čak postala i baka, nikako se nije mirila s ovako lošom prognozom.

Janette nije željela da odustane od života. Nakon što su joj doktori prepisali hemoterapiju i zračenje, ona to nije prihvatila jer nije htjela dodatno kompromitovati svoj organizam i ugroziti svoj imuni sistem.

Znala je da hemoterapija štetno djeluje na odbrambeni sistem organizma. Janette kaže da joj je cilj bio da revitalizuje i dodatno osnaži organizam, jer je to smatrala jedinim načinom da se njeno tijelo odupre neprijateljskim ćelijama raka.

 • Otkrivanje mogućeg uzroka karcinoma

  Budući da je punih 25 godina bila vegetarijanka, a prije toga 15 godina čak i veganka, živjela je zdravo i bila dosta fizički aktivna, pa ju je ova dijagnoza, u najmanju ruku, šokirala. Lijekove gotovo nikad nije uzimala, čak ni aspirin, jer je vrlo rijetko bila bolesna.

  Zato se počela pitati šta je to uopšte moglo dovesti do raka dojke. Ni u široj porodici nije imala slučajeva karcinoma. Vrlo brzo je njena sumnja pala na jedan incident tokom farbanja broda, kojim su ona i suprug godinama plovili od jednog do drugog kontinenta.

  Tada je bila izložena visokim nivoima toksičnih materija. Naime, skela na kojoj je radila se urušila i sva otrovna i toksična boja završila je na njenoj koži i kosi, pa čak i u njenim nozdrvama, ustima i ušima.
  Malo je otrovne boje čak i progutala. Trebalo je puna tri mjeseca da se njena koža oporavi i vrati normalnu boju.

  Nakon što je utvrdila mogući uzrok i okidač za svoju bolest, Janette kaže da ju je to dodatno osnažilo jer se više nije time opterećivala, pa je mogla da se usmjeri isključivo na svoje liječenje.

  Janettein holistički pristup – za um, tijelo i duh

  Nakon što su saznali za Janetteinu dijagnozu, i njena se porodica uključila u istraživanje mogućih načina liječenja raka dojke. U dogovoru s naturopatskim doktorom Janette je vrlo brzo započela s holističkim režimom, načinom liječenja koji je uključivao i um, i tijelo i duh.

  Njeno holističko liječenje je podrazumijevalo:

  -intravensku imuno terapiju
  -infracrvenu detoks terapiju
  -ozonske tretmane (koji povećaju nivo kiseonika u organizmu)
  -svjesno disanje
  -aerobne vježbe
  -vizualizaciju i meditaciju
  -pozitivno razmišljanje
  -konzumiranje velike količine svježih sokova
  -sirovu hranu s obiljem nutrijenata i antioksidansa

 • Jačanje imuniteta i 366 maratona u jednoj godini

  Tokom prvih šest mjeseci nakon dijagnoze, Janette je po tri sata dnevno primala intravensku terapiju za jačanje imuniteta. I to je vrijeme iskoristila za istraživanje.

  Odlazila je i u infracrvenu saunu, što je dodatno pojačalo djelovanje njenog holističkog režima.

  Nakon toga je pojačala svoje treninge i fizičku aktivnost, počela je da vježba jogu i praktikuje trčanje na duge staze.

  Uz pomoć joge se, kaže, bolje povezala sa samom sobom i naučila je kako da sebe više voli. Što se tiče trčanja, nije birala urbane ili utabane staze, već planinske, a hodala je i bosa po pijesku uz more.

  Njeno trčanje je postalo meditativno i pomoglo joj je da se bolje poveže s prirodom.

  Janette kaže da su joj ove intezivne aktivnosti u prirodi pružile veliki osjećaj slobode koji ju je podsjećao na ono vrijeme kada je bila djevojčica.

  Vjerovali ili ne, Janette i njen suprug Alan su tokom 2013. istrčali 366 maratona, dakle svaki dan po jedan.

  Tada su srušili novi svjetski rekord kao jedini par u starosnoj dobi iznad 60 godina koji je istrčao 15.782 km širom Australije, i sve to dok su bili na sirovoj veganskoj ishrani.

 • Svježi povrtni sokovi i veganska sirova ishrana

  Janette je u sklopu svoje terapije pila svježe iscijeđene sokove jer je znala da na taj način u organizam može unijeti puno više nutrijenata nego da uzima hranu u sirovom obliku.

  Naime, za samo jednu čašu soka od mrkve potrebne su čak 4 šoljice svježe mrkve.

  Znala je da toliko ne bi mogla pojesti kada bi to konzumirala u izvornom obliku. Kaže kako su joj čak i ruke poprimile boju mrkve, ali nije za to marila jer se uz te sokove osjećala sve bolje, življe i radosnije.

  Primijenila je terapiju za rak dr Brojsa, koja uključuje konzumiranje povrtnih sokova tokom 42 dana.

  Povrće od kojeg se prave ljekoviti sokovi uključuju cveklu, kupus, brokulu i prokelj.

  Proučila je i Gersonovu terapiju, pa je po uzoru na taj način liječenja pila sokove od mrkve i cvekle.

  “Kod konzumacije sokova važno je da ih pijete polako i u gutljajima tokom cijelog dana”, napominje Janette.

  Konzumacijom ovih sokova, bez izvorne hrane, zapravo izgladnjujete i ubijate rak, ali ne i vlastiti organizam.
  Janette je pila oko 1 litar povrtnih sokova na dan, i to punih 18 mjeseci.

  Po pitanju ishrane nakon posta na povrtnim sokovima, Janette i nije morala uvoditi velike promjene. Umjesto kuhane hrane, jela je samo sirove, svheže veganske namirnice.

  „Samo je trebalo da izbacim muffine, koje sam tu i tamo znala pojesti, sendviče, testeninu i povrće iz voka. Još sam kao dijete prestala da jedem meso, kao tinejdžerka sam izbacila mliječne proizvode, a prerađenu i brzu hranu nikad i nisam jela,” kaže ova hrabra žena.

  Uz sve to, ona je uzimala i mladu pšenicu u prahu, koja sadrži cijeli spektar vitamina, minerala i sve aminokiseline koje su tijelu potrebne.

  Odlični rezultati

  Uz sve ove korake, rezultati nisu mogli biti loši. Janette je znala da njen karcinom ne može opstati u takvom okruženju kakvo je stvorila u vlastitom organizmu.

  Puno je kiseonika unosila u tijelo zahvaljujući jogi, svjesnom disanju, aerobnim vježbama i trčanju.

  Osim što se uz pomoć ovakvog prirodnog liječenja osjećala mnogo bolje, primijetila je i veliku mentalnu jasnoću – vrlo je lako donosila odluke u životu.

  U roku od 6 mjeseci nakon dijagnoze, u Janetteinom organizmu više nije bilo ćelija karcinoma.

 • Janette kaže kako je upravo tih prvih 6 mjeseci nakon dijagnoze za nju bilo ključno, jer su joj toliko  doktori davali šanse za preživljavanje.

  Zahvalna je, kaže, i na puno smijeha, ljubavi i velikoj podršci koju je svakodnevno imala od svoje porodice i prijatelja.

  Ona i njen suprug i dalje, 20 godina nakon njene dijagnoze, žive na sirovoj ishrani, trče maratone i ruše sve predrasude.

  Janette je živi dokaz toga da se tijelo uz zdravi podsticaj može ne samo izliječiti od najtežih oboljenja nego i da može biti spremno za najveće fizičke napore.

  Važno je samo u pravom trenutku donijeti pravu odluku.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje