Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon koliko se dana ljenčarenja već osjete posljedice na zdravlje

Samo dvije sedmice sjedenja tokom praznika može ostaviti trajne štete na zdravlju, pokazuje novo istraživanje koje prenosi britanski Telegraph.

Britanska studija pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo 14 dana izležavanja imaju dramatičan pad snage i glavnih pokazatelja dobra zdravlja. Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posljedice koje se ne mogu nikad poništiti, prenosi Hina.

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba, od kojih je polovica bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tokom dvije sedmice. Na kraju istraživanja razina masnog tkiva u mišićima porasla je 20 posto u mlađim skupinama, a 28 posto u starijoj skupini. Snaga u nogama pala je pet posto u mlađoj skupini, a više od osam posto među penzionerima.

Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima, a mitohondrijska funkcija – proizvodnja energije na staničnoj razini, snažno je pala nakon dvije sedmice izležavanja uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijima od 60 godina.

Naučnici su ocijenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugeriše promjene u tijelu koje bi mogle rezultirati dugoročnim, pa čak i trajnim posljedicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sistemai stanja povezana s upalama. Studija Univerziteta u Liverpoolu jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti.

Takve promjene događaju se u praznično vrijeme, tokom loših vremenskih perioda ili bolesti. Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu također su uočeni. Naučnica Juliette Norman kaže da je opseg uočenih promjena u tako kratkom vremenu iznenađujući i upozorila je da se treba oduprijeti tendenciji vođenja sjedilačkog života.

U ovo doba godine mnogi od nas opustit će se, jest će i piti više i manje vježbati. Nemojte odgađati šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska – pola sata dnevno dovoljno je da spriječi silaznu putanju.

Prema procjenama britanskog sistema javnog zdravstva, u toj zemlji oko šest miliona sredovječnih osoba živi sjedilačkim načinom života i 40 posto ljudi u dobi od 40 do 60 godina ne prohoda oštrim tempom desetak minuta niti jednom mjesečno.

Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji Fiziološkog društva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,