Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveći uzrok bolova u vratnoj kičmi: Nije nepravilno držanje ili sjedenje

Preuzmite sliku

Patite li od bolova u vratnom dijelu kičme, niste jedini. Oni su jedan su od vodećih uzroka invalidnosti u svim zemljama svijeta, a u posljednjih 25 godina uočen je njihov značajan porast među svim dobnim skupinama.

I dok se većina epizoda bolova u vratnoj kičmi najčešće poboljša u roku od nekoliko mjeseci, polovina do tri četvrtine osoba koje od njih pate u budućnosti će doživjeti više ponovljenih epizoda.

Često se kaže da postoje “dobar i loš položaj” tijela te da određeni položaji pogoršavaju bolove u vratnoj kičmi, ali takvo vjerovanje nije potkrijepljeno naučnim dokazima, kaže Christian Worsfold, gostujući predavač fizioterapije na Univerzitetu Hertfordshire. Istraživanja ukazuju na to da je pojava bolova u vratnoj kičmi češće posljedica lošeg sna, nedovoljne tjelesne aktivnosti te izloženosti povećanom stresu, prenosi Hina.

Dakle, unatoč nastojanjima stručnjaka da utiču na to da se držite ispravno i uspravno uz pomoć raznih “ergonomskih” stolaca, stolova, tipkovnica i ostalih naprava, takozvani “životni faktori” (dovoljno sna, redovna tjelovježba i što manje izloženosti stresu) učinkovitiji su u ublažavanju i sprječavanju pojave bolova u vratu.

Mit o dobrom držanju

Nedavno istraživanje provedeno na primjeru više od 1000 tinejdžera nije pokazalo statistički značajnu povezanost između ispravnog držanja i bolova u vratnom dijelu kičme, unatoč postojanju nekih podskupina, primjerice onih koji su sjedili pogrbljeni ili onih drugih koji su sjedili uspravno. Ljudi, naime, sjede u položajima koji se razlikuju od osobe do osobe, no čini se da to nema nikakve veze s bolovima u vratnoj kičmi. Studija je pokazala da “držanje” adolescenata ima više veze s njihovim raspoloženjem.

Istraživanje upućuje na to da i promjena načina sjedenja dok radite, takozvane “ergonomske intervencije” malo utječu na to hoće li se kod nekoga pojaviti bolovi u predjelu vrata. U više raznih istraživanja stručnjaci su pratili skupine ljudi koji ne osjećaju bolove u vratu i grupe koje ih osjećaju tek povremeno. Kod nekih sudionika studije razvili su se bolovi u vratu koje su naučnici pozorno proučili.

Otkrili su da osobe koje su se žalile na bolove u vratno kičmi rade na zahtjevnim i napornim poslovima te da spavaju malo i nekvalitetno. Također su bili manje fizički aktivni te su bili skloniji depresiji i sniženom raspoloženju. Njihov je organizam bio pod većim stresom, zbog čega su u vratnim mišićima osjećali neprestanu napetost.

Naučnici su ustanovili da su čak i među djecom od devet godina simptomi poput umora i poteškoća sa spavanjem praćenim glavoboljama, bolovima u trbuhu i sniženim raspoloženjem predstavljali faktore rizika za pojavu bolova u vratnoj kičmi. Djeca su praćena u četverogodišnjem razdoblju, piše ScienceAlert.

Kvalitetan san, vježbanje i opuštanje

Snažni vratni mišići, svakodnevna, makar i kratka vježba, čak i svakodnevno hodanje, dokazano štite od pojave bolova u vratu. Sve navedeno, uz kvalitetan san, fizičku aktivnost i manju izloženost stresu, moglo bi odagnati vaše probleme i spriječiti bol u vratnoj kičmi.

Za stolom sjedite onako kako vam najbolje odgovara, ne zadržavajte se dulje vrijeme u istome položaju, promijenite ga, jer je to jedna od ključnih stvari da biste izbjegli grčeve u vratnom dijelu. Ako ipak osjetite bolove, pokušajte otići na spavanje ranije, nastojte se opustiti, primjerice prošetati nakon ručka.

I posljednje, ali ne manje važno, prestanite se opterećivati načinom na koji sjedite ili hodate jer nauka, čini se, nema čvrstih dokaza za fenomen nazvan ‘loše držanje’, kaže Christian Worsfold.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,