Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći krivac: Znate li kako bijeli hljeb utiče na pojavu visceralne masnoće?

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili da je salo na trbuhu, odnosno masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca, poznata i kao visceralna masnoća – najštetnija vrsta masnoće.

Visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara, kao i rezistencije na insulin.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje sala na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ishrana takođe ma veliku ulogu u obimu vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate cjelovitom hranom, možete da spriječiti nakupljanje masnoća na stomaku.

Jedna od namirnica koje je nauka najuže povezala sa masnoćama na stomaku je bijeli hljeb, pa bi trebalo da razmisliti o konzumiranju ove vrste hljeba, ukoliko želite da se oslobodite opasne masnoće, piše Eat This Not That.

Kako je bijeli hljeb povezan sa masnoćom na stomaku?

U jednoj studiji, istraživači sa Univerziteta Tafts pratili su prehrambene navike 459 odraslih sredovječnih osoba tokom dvije godine. Na osnovu izbora hrane učesnika, svrstani su u šest grupa po načinu ishrane.

Studija, objavljena u časopisu „The American Journal of Clinical Nutrition“ otkrila je da ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog hljeba i druge visoko rafinisane hrane dobili su najviše masnoća na stomaku.

U odvojenom pregledu „British Journal of Nutrition“, istraživači su otkrili da konzumiranje manje bijelog hljeba uz mediteransku ishranu može da pomogne u smanjenju kilograma i masnoće na trbuhu koju biste vremenom mogli da dobijete, prenosi N1.

Konkretno, rezultati su pokazali da su tokom četiri godine učesnici koji su konzumirali najviše bijelog hljeba dobili 1,7 kilograma više od onih koji nisu konzumirali bijeli hljeb.

Zašto bijeli hljeb prouzrokuje salo na stomaku?

Studije koje povezuju bijeli hljeb sa masnoćom na stomaku bi mogle da pokažu samo da postoji veza između konzumiranja bijelog hljeba i masti na trbuhu, a ne i zašto bijeli hljeb dovodi do masti na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko hipoteza.

Kao prvo, bijeli hljeb ima mnogo kalorija i prostih ugljenih hidrata, ali ima malo vlakana, zdravih masti i proteina.

Kao rezultat toga, bijeli hljeb je klasifikovan kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom (visokim GI).

Studije pokazuju da konzumiranje hrane sa niskim GI rezultira osjećajem sitosti više nego kada jedete hranu sa visokim GI. Drugim riječima, hrana sa visokim GI ne ispunjava vas kao druga hrana, što može da prouzrouje prejedanje i dobijanje kilograma.

Drugi način na koji bijeli hleb može da prouzrokuje dobijanje kilograma i salo na trbuhu je taj što podstiče oslobađanje insulina u tijelu.

Insulin je hormon koji luči pankreas odnosno gušterača, i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više prostih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i vjerovatno će se više glukoze deponovati kao masnoća i masnoća na stomaku.

Druge vrste hljeba kao zamjena za bijeli hljeb

Tačno je da je bijeli hljeb povezan sa povećanim rizikom od stvaranja sala na stomaku, ali to ne znači da je svaki hljeb loš. Hljeb od cjelovitih žitarica bogat vlaknima zapravo je povezan sa manje masnoća na trbuhu kada se konzumira uz zdravu ishranu.

Važna razlika je da vlakna u cjelovitoj hrani mogu da pomognu u regulaciji tjelesnog odgovora na ugljene hidrate.

Vlakna usporavaju razgradnju ugljenih hidrata u šećer, pomažući tako sprječavanje skokova šećera u krvi, lučenje insulina i masnoće na stomaku.

Dakle, ako želite da izgubite salo na stomaku, razmislite o zamjeni bijelog hljeba onim od cjelovitih žitarica.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje