Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najpopularnije sunčane naočale za ovo ljeto mogu ugroziti vaše zdravlje

Preuzmite sliku

Minijaturne sunčane naočale su bez dvojbe jedan od vodećih trendova sezone.

Iako je povratak ovog trenda iz devedesetih ispočetka kod mnogih izazivao podsmijeh, sada su postale megapopularne zahvaljujući brojnim slavnim trendsetericama koje ove sezone biraju upravo takve modele.

Sigurni smo da su se i brojne protivnice trenda među vama u međuvremenu predomislile jer ih u posljednje vrijeme viđamo posvuda, no važno je znati da ovakve sunčane naočale imaju i jednu veliku manu.

Naime, kao što svi znamo, primarna svrha sunčanih naočala jest zaštititi oči od štetnog UV zračenja, što minijaturne sunčane naočale baš i ne ispunjavaju.

  • “Stakla na ovakvim sunčanim naočalama obično su toliko mala da ni ne prekrivaju cijelo oko, pa je logično da će vam sunčeve zrake doprijeti direktno do očiju, pogotovo ako ih nosite po sredini nosa što je, čini mi se, i u trendu,” objasnio je za BuzzFeed oftalmolog Andrew Iwach.

    Pretjerana izloženost očiju štetnom UV zračenju može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

    “Rizik je još veći preko ljeta jer su UV zračenja i do tri puta jača nego tokom ostatka godine. Ovo nisu ni naočale koje želite nositi na plaži ili bazenu, jer voda reflektuje svjetlost pa je izloženost UV zrakama još veća”, upozorava oftalmolog te naglašava i da ovakve sunčane naočale neće dovoljno dobro zaštititi vaše oči ni od vjetra.

  • Stoga, ako vam se ovaj trend baš jako sviđa i htjele biste ljeto provesti s mini sunčanim naočalama, dobro bi bilo nabaviti i jedne s nešto većim staklima, koje ćete nositi kada sunce najviše zapeče i zaštititi svoje oči jer u protivnom riskirate opekline od sunca (da, to se može dogoditi i na očima) te slabljenje, pa čak i potpuni gubitak vida i brojne druge zdravstvene probleme na koje upozorava oftalmolog. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje