Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najnovije metode liječenja neplodnosti

Stručnjaci bolnice iz Clevelanda krenuli su nedavno s najnovijom metodom liječenja neplodnosti, odnosno, krenuli su s pionirskim zahvatima transplantacija zdravih maternica od mrtvih donorica kojima će ženama s liste pomoći da donesu na svijet željenu djecu.

Projekt je pionirski, zasad će se raditi samo u Americi, ali ako se pokaže uspješnim nema prepreka da se s ovakvom metodom ne krene i u ostatku svijeta. Doduše, tu je jedan veliki “Ali”, odnosno, riječ je o metodama liječenja neplodnosti samo kod onih onih žena koje zbog specifičnih problema s maternicom ne mogu zatrudnjeti, odnosno roditi dijete. Dakle, u obzir ne ulaze žene koje iz nekih drugih razloga ne mogu na svijet donijeti bebu.

Naravno, na samu pomisao o transplantaciji maternice javilo se mnogo dušobrižnika koji smatraju da žene čija maternica nije “stvorena” za rađanje ne bi ni trebale imati djecu, jer im je tako očito predodređeno, ali s tim se sigurno ne bi složile upravo one koje su možda rođene s određenim deformacijama maternice, ili su tokom života oboljele od bolesti radi kojih im je ista izvađena.

 • trudnoca-nakon-tridesete-godine-trudnica-zdravlje
 • Nekada smo se zgražali nad presađivanjima srca, jetre, bubrega ali moderna medicina i brojni uspješni slučajevi transplantacija s vremenom su ušutkali takve stavove.

  Doduše, sada ipak treba podvući crtu i reći da transplantacija maternice, ovako kako je zamislio četveročlani tim iz Clevelanda, ne spada u sferu neophodnog spašavanja života već prvenstveno kao pomoć ženama koje bi htjele roditi, a trenutno ne mogu. I naravno, govorimo o organima mrtvih donorica, s obzirom da se primjerice u Švedskoj već sada uspješno presađuju maternice živih žena. Odnosno, u Švedskoj je zabilježeno ukupno devet takvih transplantacija od kojih su četiri urodile plodom i te su žene rodile zdravu djecu. Prva beba rođena je u septembru prošle godine. Doduše, ranije nego što je trebalo, ali su sve bebe žive. Švedska nije jedina zemlja u kojoj su to pokušali, ali nažalost nijedan slučaj koji je dosad zabilježen u Saudijskoj Arabiji i Turskoj nije urodio plodom, a valja naglasiti da se za takav poduhvat pripremaju i u Velikoj Britaniji. Ali, kako ističu stručnjaci iz Clevelanda, dosad niko nije bilo ovoliko blizu kao oni. To su redom doktori: Andreas G. Tzakis, Uma Perni, Rebecca Flyckt i Tommaso Falcone.

 • intimno-zdravlje-donji-ves
 • Uz to, treba naglasiti i da ovaj pionirski poduhvat neće biti doživotan već se, kako su naveli stručnjaci, ženi nakon jedne, dvije trudnoće maternica izvaditi jer će one, što je vrlo važno za naglasiti, cijelo to vrijeme morati primati injekcije kojima će zadržavati taj “strani” organ. To je uobičajena metoda kod svih pacijenata s presađenim organima, ali kada je to radi spašavanja života potrebno, onda su takvi lijekovi naravno neophodni. U ovom slučaju, maternica će biti u ženi koliko treba za iznošenje ploda, a potom će se vaditi. Naravno, cijeli proces nije i neće biti bez rizika prvenstveno zato što se radi o uvijek komplikovanom zahvatu presađivanja organa koji može i ne mora uspjeti, nakon čega će slijediti duži oporavak, potom in vitro oplodnja i to tek godinu dana nakon uspješne transplantacije, a ukoliko sve prođe uspješno trudnoća će se smatrati visokorizičnom te će trudnica cijelo vrijeme, kako smo već spomenuli, biti na lijekovima radi zadržavanja organa i ploda uopće. Doduše, tih se lijekova ne treba bojati jer nije dokazano da štete plodu s obzirom na brojne uspješne trudnoće majki koje su ranije bile na transplantaciji nekih za život važnih organa.

 • medicina-zdravlje
 • Ovakva metoda pomaganja ženama u početnoj će se fazi izvesti 10 puta koliko je potrebno da ona iz eksperimentalne faze dođe do uobičajene prakse. Lista čekanja već se radi, a kako je sada poznato, na listu se već prijavilo na hiljade žena iz cijele Amerike. Uslov je naravno da žena ima probleme s maternicom, a oni mogu biti razni, od toga da su žene rođene bez nje (postoji podatak da se na 4.500 žena u SAD-u jedna rađa s takvim hendikepom), do već spomenutih situacija kada žene ili radi bolesti moraju izvaditi maternicu, ili maternica jednostavno ima specifične deformacije koje ne dozvoljavaju trudnoću.

  Jedan od važnih uslova za odabir prvih kandidatkinja jest i stanje ostalih reproduktivnih organa te njihovo bračno stanje, odnosno, sve moraju imati vrlo kvalitetan odnos s parterom. Sve su to preduslovi za zdravu trudnoću odnosno sretan završetak cijele priče.

  Zanimljivo: Znate li da uz modernu medicinu postoji mogućnost da majka svoje dijete rodi iz maternice u kojoj je i sama sazrijevala u trbuhu? Vrlo zanimljivo zar ne? Naime, kako Šveđani vode u ovom pionirskom zahvatu presađivanja maternice iz živih žena tako ističu da maternica koja se presađuje ne mora nužno biti “mlada” već se može presaditi i maternica žene koja je prošla menopauzu jer će hormoni mlade žene odraditi svoje i takvu maternicu napraviti spremnom za trudnoću i porod. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,