Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najčešća greška koju roditelji prave kada dijete ima temperaturu

Preuzmite sliku

Povišena temperatura prirodna je reakcija tijela na borbu protiv infekcija. Iako je ova pojava uobičajena, naročito za djecu, pedijatri upozoravaju da svaki treći roditelj radi jednu grešku kada djetetu naraste temperatura, prenosi The Sun.

Ljekari sa Univerziteta u Michiganu rekli su da, iako većina roditelja zna da temperatura pomaže u borbi protiv infekcija, svaki treći djetetu svejedno daje lijekove za snižavanje temperature kad je ona ispod 38 stepeni, što se ne preporučuje.

Stručnjaci su također otkrili da čak 50 posto roditelja koristi lijekove kada je djetetova temperatura između 38 i 38.8 stupnjeva, a četvrtina roditelja djeci daje i povećanu dozu lijeka kako bi spriječila ponovni rast temperature.

Pedijatrica Susan Woolford zato savjetuje svim roditeljima da ne žure s liječenjem ako djetetu naraste temperatura, prenosi index.hr.

”Roditelji se često zabrinu kada im dijete ima povišenu temperaturu i žele učiniti sve što mogu kako bi je odmah snizili. Međutim, oni možda nisu svjesni da je generalno glavni razlog za liječenje temperature taj da dijete dobije energije ili apetita, odnosno da se osjeća bolje ako mu je stanje iznimno loše. Neki roditelji mogu odmah požuriti da svojoj djeci daju lijekove za snižavanje temperature, ali često je bolje pustiti ju da sama prođe. Snižavanje djetetove temperature koja nije jako povišena obično ne pomaže bržem izlječenju bolesti”, objašnjava Woolford.

Upravo suprotno, kada se dječje tijelo temperaturom bori protiv određene infekcije ili bolesti, njezino snižavanje učinit će tijelo podložnije bolesti. “Zapravo, niska temperatura pomaže u borbi protiv infekcije. Također postoji rizik od davanja previše lijekova kada nisu potrebni, što može imati mnogobrojne nuspojave”, dodaje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,