Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbitnija stvar koju žene trebaju napraviti za zdravlje svoga srca

Preuzmite sliku

Novo istraživanje sugeriše da žene koje žele zaštititi svoje srce, trebaju pojesti većinu kalorija ranije tokom dana. Istraživači su otkrili da su se faktori rizika od srčanih bolesti pogoršavali kada bi žene veliki udio dnevnih kalorija unosile nakon 18 sati, a još više ako si ih unosile nakon 20, prenosi MissZdrava.

Kad žene i muškarci u manjoj mjeri jedu svoj najveći obrok noću, oni narušavaju svoj prirodni bioritam, rekla je glavna autorica studije Nour Makarem, naučna saradnica na Medicinskom centru Univerziteta Columbia.

“Ljudi su razvijeni za usvajanje 24-satnog ciklusa svjetlosti i mraka, što znači da jedemo i aktivni smo tokom dana, a noću spavamo”, objasnila je Makarem i nastavila: “Zahtjevni dnevni raspored, vrijeme koje se provodi na putovanje s posla i na posao dovode do sve kasnijih obroka jela i sada većina ljudi jede u nekonvencionalno vrijeme.”

I druga istraživanja pokazala su da je „tolerancija na glukozu bolja danju nego noću“, rekla je Makarem. “Ako jedeš kasno, prije spavanja, tijelo hranu ne metabolizira onako kako bi trebalo i moglo tokom dana.”

Iako Makarem i njezini kolege još nisu utvrdili optimalni broj kalorija koje bi se smjele konzumirati nakon 18 sati, ona trenutno preporučuje da to bude manje od 30 % dnevnog unosa kalorija.

Prema smjernicama koje prenosi Today, procjenjuje se da bi dnevno žene trebale unijeti od 1.600 do 2.400 kalorija, a muškarci od 2.000 do 3.000 kalorija.

Kako bi istražili utiče li vrijeme večere na rizik od srčanih bolesti, Makarem i njezini kolege istraživanje su proveli nad 112 žena čija je prosječna dob bila 33 godine. Istraživači su na početku studije ocijenili zdravlje svake uzevši u obzir zdravlje srca, jesu li pušači, kolika im je fizička aktivnost te koliki im je holesterol i krvni pritisak.

Većina je žena konzumirala hranu nakon 18 sati, a one koje su jele veći udio dnevnih kalorija uvečer su imale lošije zdravlje srca.

Dobra vijest, navela je Makarem, je da “jednostavne promjene ponašanja, konzumacije jela i samoga odnosa prema hrani mogu sniziti rizik od razvoja srčanih bolesti.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,