Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Način na koji se najčešće rješavamo vode u uhu može uzrokovati oštećenja na mozgu, pogotovo kod djece

Srećom, istraživači su rekli da postoji rješenje koje ne uključuje nikakvo treskanje glavom.

Jedna od najčešćih metoda koju koristimo da bi se riješili onog osjećaja vode u uhu je treskanje glavom. No, istraživači Univerziteta Cornell i Virginia Tech otkrivaju da trekanje glavom prilikom vode u uhu, može kod male djece izazvati oštećenje mozga, prenosi Novilist.hr.

“Naše istraživanje se koncentriše na ubrzanje koje je potrebno da bi voda izašla iz ušnog kanala”, kaže istraživač i autor studije, Anuj Baskota sa Univerziteta Cornell. “Kritično ubrzanje koje smo eksperimentalno dobili na staklenim cijevima i 3D otisnutim ušnim kanalima kretalo se u rasponu od deset puta većoj sili od sile gravitacije za veličinu uha kod beba, što kod njih može izazvati oštećenja na mozgu”, dodaje.

Kod odraslih je ubrzanje bilo manje zbog većeg promjera ušnih kanala. Istraživači kažu da ukupni volumen i položaj vode u kanalu mijenja ubrzanje potrebno za uklanjanje.

“Iz naših eksperimenata i teoretskog modela utvrdili smo da je površinska napetost tekućine jedan od ključnih faktora zbog kojeg se voda zaglavi u ušnim kanalima”, kaže Baskota.

Srećom, istraživači su rekli da postoji rješenje koje ne uključuje nikakvo treskanje glavom.

“Vjerovatno bi stavljanje nekoliko kapi tekućine s nižom površinskom napetošću od vode, poput alkohola ili octa u uho, smanjilo silu površinske napetosti koja dopušta da voda isteče”, rekao je Baskota. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,