Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na policama marketa izbor mlijeka je veći nego ikad, ali koje je zdravo?

Preuzmite sliku

Dijetetičarka i nutricionistica Marcela Fiuza usporedila je hranjive tvari koje se nalaze u kravljem mlijeku s onima u zobenom mlijeku.

Za početak, kravlje mlijeko sadrži dobru količinu proteina, kalcija, kalija i niza vitamina. Iako uglavnom nije prerađeno, proizvođači pasteriziraju kravlje mlijeko kako bi uklonili štetne bakterije. Proces pasterizacije nema velik utjecaj na hranjivu vrijednost kravljeg mlijeka. Međutim, ova vrsta mlijeka može biti teško probavljiva ako ne podnosite laktozu.

“Nutritivni profil mlijeka bez laktoze identičan je onom običnog kravljeg mlijeka”, potvrdila je Fiuza.

S druge strane, kozje mlijeko je bogatije vitaminom A, zbog čega može biti lakše probavljivo od kravljeg. Ali jak okus kozjeg mlijeka možda se neće svidjeti svakome.

Sojino mlijeko, vrsta mlijeka biljnog podrijetla, proizvodi se od namočenih i mljevenih zrna soje. Slično kravljem mlijeku, sojino mlijeko sadrži proteine, ali ima manje masti i kalija.

“Zaslađene varijante sadrže dodani šećer. U sojinom mlijeku može biti i zgušnjivača i soli”, kaže Fiuza.

Zobeno mlijeko, primjerice, ima više vlakana od ostalih biljnih mlijeka, ali Fiuza je izdala upozorenje.

“Pazite na zobeno mlijeko koje sadrži zaslađivače, ulja, sredstva za zgušnjavanje, emulgatore, stabilizatore ili konzervanse.”

Koje mlijeko ćete odabrati u supermarketu, ovisi o vašem metabolizmu, prehrambenim potrebama i trenutnoj prehrani. Ipak, kravlje i kozje mlijeko obično imaju najveću nutritivnu vrijednost. Što se tiče biljnih mlijeka, sojino mlijeko najbliže je nutritivnom profilu kravljeg i kozjeg mlijeka, prenosi Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,