Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na kojoj se ruci mjeri krvni pritisak? Ili je to svejedno?

Preuzmite sliku

Brliki je procenat ljudi i u BiH koji boluje od visokog krvnog pritiska koji je potencijalna tempirana bomba za svakog oboljelog

Na kojoj se ruci mjeri krvni pritisak? Ili je to svejedno? Mnogi ne znaju odgovor na ova pitanja, a najbolji je savjet da krvni pritisak kod kuće mjerite na obje ruke. To može biti važno kako biste saznali razlikuje li se značajno pritisak na lijevoj i desnoj ruci. Razlika veća od 15 mmHg rizični je faktor za perifernu vaskularnu bolest, odnosno ukazuje na poteškoće u opskrbi krvlju ekstremiteta i mozga, što može uzrokovati moždani i srčani udar.

Značajnija razlika

Nekoliko je istraživanja potvrdilo taj rizik, a najzornije analiza 28 studija koja je objavljena u časopisima The Lancet i Hypertension. Dr. Christopher Clark s britanskog Sveučilišta Exeter smatra da je pritisak na jednoj ruci niži jer tu postoji smanjen protok krvi, što može biti simptom bolesti arterija.

Ako se utvrdi značajnija razlika između pritiska na lijevoj i desnoj ruci, potrebno je uvesti nužne životne promjene kako bi se spriječile komplikacije. To se u prvom redu odnosi na uvođenje zdravijih prehrambenih navika, odnosno smanjenje soli, te na redovnu fizičku aktivnost. Ako je povišen kolesterol u krvi, treba ga sniziti na prihvatljiv nivo. Pomaže i prestanak pušenja.

Pritisak trebaju mjeriti i zdrave osobe, ponajprije zato što visoki pritisak ne mora u početku pokazivati nikakve simptome, a rutinski bismo svi trebali kontrolisati postoji li znatna razlika u izmjerenom pritisku. Koji je onda pravi pritisak – onaj na lijevoj ili onaj na desnoj ruci? Liječnici ističu da kao pravu visinu pritiska treba uzeti višu vrijednost. (Zivim.hr) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,