Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na fotografiji uočila neobičan sjaj u sinčićevom oku: Zahvaljujući blicu otkrila strašnu dijagnozu

Preuzmite sliku

Kara Sefo prije dvije godine i po godine rodila je sina Rockyja. Bio je beba iz snova, dječak je spavao, igrao se i dojio. Upravo zbog toga ova Australka nije brinula kada je krajem februara 2018. otkrila da je jedno oko njenog sina malo ljenije od drugog. Ipak, otišla je ljekaru, no i on ju je uvjeravao da je sve u redu.

Onda je jedne večere prala suđe i okrenula se te bila uvjerena da je u lijevom oku svog sina uočila neobičan odsjaj. Intuicija joj je rekla da nešto nije u redu. Fotografisala ga je i shvatila da njen sin u lijevom oku ima bijelu mrlju, prenosi index.hr.

 • “Otišla sam ponovo ljekaru koji nas je poslao oftalmologu. Otkriveno je da na desnom oku ima 90 posto vida, ali na lijevom samo 10”, ispričala je Sefo.

  Četiri mjeseca kasnije, njenom sedam i po mjeseci starom sinu dijagnosticiran je retinoblastom, rak koji nastaje iz nezrele mrežnice. Simptomi su crveno, otečeno ili bolno oko, bijeli ili žuti odsjaj, te strabizam.

  Nakon dijagnoze su uslijedili mjeseci hemoterapije, laserske i krioterapije, a slučaj je kulminirao operacijom u martu ove godine kada je Rocky ostao bez oka.

 • “Unatoč svim pokušajima, tumor je počeo nekontrolisano rasti. Hemoterapiju su mu ubrizgavali direktno u oko, ali u februaru ove godine prestao je reagovati na tretman”, pojašnjava majka koja nije imala drugog izbora osim pristati na operaciju.

 • Sat vremena prije nego što je njenom sinu odstranjeno oko, napravila je fotografiju kako bi podigla svijest o ovoj bolesti među drugima.

  “U Kaliforniji postoji zakon prema kojem je za svako dijete staro šest sedmica obavezno doći na pregled očiju. To je jedini način da se dođe do dijagnoze, osim ako se dijete ne fotografiše koristeći blic”, kaže Sefo koja planira učiniti sve da se takav zakon donese i u Australiji.

  “U međuvremenu, fotografišite dijete jednom mjesečno koristeći bljeskalicu. To je dobar test koji nam je svima dostupan”, zaključuje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,