Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na debljinu ljudi veći uticaj ima kvalitet od kvantiteta hrane

Preuzmite sliku

Na debljinu ljudi veći uticaj ima kvalitet od kvantiteta hrane, tvrde stučnjaci sa Harvarda.

Prema ocjeni grupe stručnjaka na čelu sa Davidom Ludwigom, endokrinologom na Harvardu i u bostonskoj dječijoj bolnici, stvarni problem nije u konzumiranju pretjerane količine hrane.

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost – moderne prehrambene navike koje karakteriše pretjerana konzumacija hrane sa velikim glihemijskim indeksom, posebno brzo probavljivih ugljenih hidrata.

Naučnici objašnjavaju da konzumiranje velikih količina prerađenih i skrobnih ugljenih hidrata utiče na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu stvaraju višak energije u obliku masti.

Stručnjaci, zato, tvrde da će kvalitet hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina, uticati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti gojaznost.

Tipičan primjer su prženi krompirići, pečeni krompiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića.

Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz osnove mijenja metabolizam, podstiče masnoću i izaziva gojaznost, napisali su naučnici u časopisu ‘Journal of Clinnical Nutrition’.

Naučnici priznaju da gojaznosti doprinosi i današnji “sjedilački” način života i izostanak kretanja i fizičkih vježbi.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u SAD je gojazno više od 40 odsto odraslih, što znači da su podložni povećanom riziku od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa dva, nekih vrsta raka i moždanog udara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,