Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac pokušao pojesti 50 jaja zbog opklade, pa na kraju umro…

Preuzmite sliku

Jedno veliko jaje sadrži 186 mg holesterola u žumanjcetu, pa ljekari upozoravaju da se ne priključujete izazovima kao što je bio ovaj zbog kojeg je preminuo muškarac…

Subhash Yada iz Indije izazvan je od prijatelja da pojede golemu količinu jaja, a ako u tome uspije, on će mu dati 2000 indijskih rupija, što je oko 22 eura.

Pojeo je 42 jajeta, a zatim se srušio u nesvijest. Prevezen je u bolnicu gdje je vrlo brzo, uz sav trud ljekara da ga spase, preminuo, prenosi Večernji list.

Stručnjaci vjeruju da je tolika količina jaja prouzrokovala ozbiljne poremećaje u probavnom sistemu što je pak dovelo do oslabljenog rada srca zbog velikog unosa žumanjaka koji povećavaju holesterol.

Ovog muškarca u smrt je odveo izazov i kratko razdoblje u kojem je unio veliku količinu jaja u organizam, ali ljekari upozoravaju da bi i inače trebalo paziti na svakodnevni unos ove namirnice. Iako su jaja zdrava, ne bi trebalo pretjerivati – posebno ne sa žumanjcima. “Studije koje smo proveli sugerišu da bi se cijela jaja trebala zamijeniti bjelanjcima ili alternativnim izvorima proteina radi kardiovaskularnog zdravlja”, rekao je Yigu Zhang sa Zhejiang Univerziteta u Kini. Kolesterol se može povećati kod pretjeranog unosa jaja, a u nekim slučajevima može dovesti do smrti.

Jedno veliko jaje sadrži 186 mg holesterola – samo u žumanjcetu, pa ljekari upozoravaju da izazove, kao što je bio ovaj kojem se priključio preminuli muškarac, ne isprobavate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,