Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Muška menopauza: Često nema simptoma, ali promjene postoje

Preuzmite sliku

Često se razgovara i piše o tome kako menopauza utiče na psihofizičko stanje i ukupno zdravlje kod žena, do te mjere da smo baš sve promjene u ženinom raspoloženju ili zdravstvene probleme koji se pojave iza 50. godine skloni povezati s time.

S druge strane, vrlo malo se govori o tome da isti problem  – hormonalne promjene – oko 50. godine pogađa i muškarce, iako oni prolaze kroz nešto drugačije simptome.

Doktori su podijeljeni oko toga je li baš riječ o stanju sličnom promjenama koje se događaju kod žena i oko udjela muškaraca kod kojeg se javlja menopauza sa simptomima, ali nema sumnje u to da se promjene događaju.

‘Muška menopauza’ stručno se naziva andropauzom, što označava razdoblje u kojem pada razina testosterona i drugih hormona kod muškaraca.

 • Testosteron je hormon koji dovodi do promjena tijekom puberteta: Upravlja fizičkim i mentalnim zdravljem, održava mišićnu masu, potiče spolni nagon i druge važne funkcije u muškom tijelu, pa promjena razine tog hormona u 50-ima i kod muškaraca može izazvati velike promjene.

  Stanje može kulminirati manjkom testosterona, poznatim pod nazivom hipogonadizam (smanjeno lučenje testosterona).

  Prema brojnim istraživanjima, ovo stanje može uzrokovati različite simptome i komplikacije kod muškarca, među kojima su:    

  – niska razina energije

  – depresija ili tuga

  – osjećaj smanjene motivacije

  – nesposobnost da se usredotočite na stvari

  – nesanica

  – razvoj grudi

  – erektilna disfunkcija

  – neplodnost

  – smanjen libido

  – smanjena koštana gustoća i mišićna masa

  – gubitak kose

  – navale vrućine.

 • Ako primijetite neki od tih simptoma, ili više njih, svakako se obratite doktoru. Na temelju krvnih pretraga može se utvrditi razina testosterona u tijelu te utvrditi je li potrebno liječenje. U većini slučajeva, poboljšanje stanja može se postići promjenom navika, odnosno zdravijim načinom života. To prvenstveno podrazumijeva kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu, dovoljno sna i manje stresa. U slučaju depresije, doktor vam može prepisati terapiju. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,