Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Muška brada nosi veliku opasnost: Evo čime sve možete da se zarazite

Preuzmite sliku

Problem je to što dlake na licu mogu kamuflirati simptome kožnih poremećaja koji nemaju veze sa brkovima ili bradom

 • muskarac-brada
 • Muškarcima brada može da da vrlo seksi izgled, pa nije ni čudo što žene obožavaju kada ih jači spol nosi, ali, brada vam može donijeti probleme.

  Iako rizik nije veliki, nije nemoguće da se preko dlačica njegove brade zarazite herpesom, gljivičnom infekcijom, pa čak i opasnim stafilokokama.

  To se dešava jer se klice skupljaju na dlakama po cijelom licu, pa kada ga poljubite ili češkate po bradi, zapravo možete prigrliti opake infekcije i zaraditi kožne bolesti.

  “Ako muškarac redovno ne skraćuje i ne pere bradu, ona može postati vrlo plodno tlo za munjevito razmnožavanje klica. Do toga dovodi zadržavanje znoja, tjelesnih tečnosti, pa čak i sitnih ostataka hrane koji se lijepe na dlake”, ističe dermatolog Debra Jailman.

  Osim toga, još jedan problem jeste to što dlake na licu mogu kamuflirati simptome kožnih poremećaja koji nemaju veze sa brkovima ili bradom, poput crvenila, koje zapravo može da potiče od gljivica ili herpesa. Ukoliko muškarac ne razlikuje simptome, vrlo lako sve to može prenijeti na vas.

 • poljubac-zagrljaj-par-muskarac-brada
 • “Još nešto što možete dobiti preko muškarčeve brade, pored bakterijskih i drugih infekcija, jesu i gnojni ekcemi, koji mogu izazvati i otvorene rane”, upozorava dermatolog Diana Berson. Pored toga, kao što vam je već poznato, brada može izazvati iritaciju i osip na koži partnera kada dođe u dodir sa njom, kao i crvene bubuljice.

  Ali, zbog svega ovoga ne morate natjerati voljenog da se obrije, već preduzeti nekoliko važnih, preventivnih koraka kako biste smanjili rizik od svih ovih infekcija.

  Kao prvo, objasnite mu zašto je važno da svaki dan opere svoju bradu sapunom, kao i da je dobro očisti nakon svakog jela. Za svaki slučaj, prije nego što dođete u dodir sa njegovom neobrijanom bradom, pošaljite ga na dobro umivanje.

  “Muškarci često ne vode dovoljno računa o dlakama na licu i tijelu, pa ih i ne čiste kako treba. Odvratno je, ali istinito, zato čuvajte svoju kožu od infekcija”, zaključila je Debra Jailman.

  (stil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,