Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Može biti znak zdravstvenih problema: Šta nam tijelo poručuje noćnim znojenjem?

Preuzmite sliku

Noćno znojenje je prilično česta pojava koju može da izazove mnogo faktora. Nekada je uzrok pretopla pidžama ili spavaćica, kao i posteljina od gustog tkanja ili topli prekrivač.

Ali, ako osjetite talase vrućine noću, a pidžama ili prekrivač nisu uzroci, možda je vrijeme da razgovarate sa svojim ljekarom, piše Healthstories.gr. Kad se znojite dok spavate, vaše tijelo gubi vodu, a zapravo bi trebalo da je zadržava. Iza ove pojave možda se skriva ozbiljan zdravstveni problem koji bi trebalo ispitati.

1. Hormonski poremećaj

Znojenje i talasi vrućine mogu da budu u vezi sa promjenama u nivou hormona. Hipertireoza je vrlo često stanje koje prati pojačano znojenje.

2. Alkohol kao okidač

Ukoliko ste pili alkohol neposredno prije spavanja, on može da izazove pojačano znojenje koje je praćeno glavoboljom. Uz to, alkohol unijet u organizam prije spavanja utiče na kvalitet sna, pa se možete probuditi umorni.

3. Najava gripa ili prehlade

Dan ili dva prije nego što se jave jasni simptomi gripa ili prehlade može da se javi povišena temperatura praćena znojenjem. Tijelo je već počelo da se bori protiv infekcije, ali ovo znojenje obično ne traje duže od jedne ili dvije noći, prenosi Telegraf.

4. Lijekovi

Pojedine vrste lijekova, poput antidepresiva, mogu da izazovu noćno znojenje. U farmakologiji ovo nije nepoznata pojava i u uputstvu za korištenje lijekova iz ove grupe, u odjeljku u kom se navode nuspojave, noćno znojenje navedeno je kao jedna od posljedica uzimanja lijeka.

Takođe, neki lijekovi povećavaju broj otkucaja srca, što dovodi do znojenja.

Antipiretici imaju zadatak da spuste povišenu telesnu temperaturu, ali oni takođe izazivaju znojenje, jer je to prirodni način hlađenja organizma. Sjetite se, uostalom, koliko puta ste se znojili kad ste bili bolesni.

5. Menopauza

Stanje u kom žensko tijelo prestaje da proizvodi estrogen i progesteron prati mnogo simptoma, a jedan od njih su valunzi, odnosno talasi vrućine praćeni znojenjem. Ukoliko ste ušli u menopauzu, velike su šanse da ćete imati iskustvo sa noćnim znojenjem.

6. Nizak nivo testosterona

Slično menopauzi kod žena, nizak nivo testosterona u određenim godinama kod muškaraca može da izazove noćno znojenje. Pad testosterona može da bude i posljedica određene farmakološke terapije.

7. Infekcije

Postoje neke vrste infekcija koje mogu da izazovu obilno noćno znojenje. Reuma, limfomi, tuberkuloza, bakterijske infekcije, ali i virus HIV-a mogu da budu praćeni preznojavanjem.

8. Hipoglikemija

Kada nivo šećera u krvi previše padne, to može da uzrokuje intenzivno znojenje noću. Ovaj problem često se javlja kod osoba koje imaju dijabetes i koje uzimaju insulin ili oralne lijekove za dijabetes. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,