Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mogu izazvati neželjene posljedice: Mitovi i lažni savjeti o virusu koje treba zanemariti

Preuzmite sliku

Niz zdravstvenih savjeta kruži internetom – neki među njima su relativno bezopasni, a drugi mogu biti vrlo štetni.

Broj oboljelih od korona virusa sve je veći širom svijeta, a lijeka još nema, no to nije smanjilo niz zdravstvenih savjeta koji kruže internetom. Neki među njima su relativno bezopasni, a drugi mogu biti vrlo štetni.

BBC je prikupio neke od najčešćih savjeta koji se dijele online i provjerio šta o njima kaže nauka, prenosi Hina.

Bijeli luk

Mnogi korisnici Facebooka u objavama savjetuju konzumiranje bijelog luka, koji navodno sprečava zarazu korona virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da, premda je riječ o “zdravoj namirnici, koja ima određena antimikrobna svojstva”, nema dokaza da konzumacija bijelog luka štiti ljude od zaraze korona virusom.

Mnogi savjeti koji se dijele po društvenim mrežama sami po sebi nisu štetni dok god vas ne sprečavaju u tome da se pridržavate dokazanih medicinskih savjeta, no potencijalno bi to mogli postati.

List The South China Morning Post je pisao o ženi koja je hospitalizovana zbog teške upale grla nakon što je pojela kilogram i po sirovog bijelog luka.

Poznato je da konzumacija voća i povrća te većih količina vode može dobro uticati na zdravlje, ali nema dokaza da će neka konkretna hrana pomoći u borbi protiv ovog virusa.

Čudotvorni minerali

Youtuber Jordan Sather, koji ima više hiljade pratitelja na raznim platformama, tvrdi da “čudotvorni mineralni suplement”, naziva MMS, može iskorijeniti korona virus.

Prava je istina da MMS sadrži hlorov dioksid – industrijski izbjeljivač.

Sather i ostali promovisali su ga i prije izbijanja epidemije korona virusa.

U januaru je tvitao da hlorov dioksid (MMS) ne samo da efikasno uništava ćelije raka, već i da može iskorijeniti korona virus.

Prošle je godine američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala upozorenje po kojem je MMS opasan za zdravlje ako se konzumira oralno.

I zdravstvene ustanove u drugim zemljama svijeta izdale su slična službena upozorenja.

Iz FDA kažu da im nije poznato “nijedno istraživanje koje upućuje na to da su ovi proizvodi sigurni i efikasni u liječenju bilo koje bolesti.”

Upozoravaju da uzimanje MMS-a može izazvati mučninu, povraćanje, prolljev i tešku dehidraciju.

‘Domaća’ sredstva za dezinfekciju

U svijetu vlada nestašica gela za dezinfekciju ruku, s obzirom na to da je održavanje njihove higijene ključno u sprečavanju širenja virusa.

Pošto su se pojavile prve informacije o nestašicama u Italiji, na društvenim su se mrežama pojavili recepti za pripremu gela u kućnoj radinosti.

No, riječ je o sredstvima za dezinfekciju namijenjenim čišćenju površina, koji, kako su istakli naučnici, nisu pogodni za nanošenje na kožu.

Gel za ruke na bazi alkohola obično sadrži 60 do 70 posto čistog alkohola, ali i omekšivače, zbog čega neće isušiti kožu.

Profesor Sally Bloomfield sa londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu smatra da se kod kuće ne može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju.

Srebro koje se uzima oralno 

Upotreba koloidnog srebra reklamirala se u emisiji američkog televanđelista Jima Bakkera.

Riječ je o tekućoj suspenziji mikroskopskih čestica srebra.

One je dovoljno mala da prođe kroz ljudske membrane i lako se apsorbira u tijelo.

Gost u Bakkerovoj emisiji tvrdio je da ova otopina ubija neke vrste korona virusa u roku od 12 sati.

Zagovornici upotrebe koloidnog srebra tvrde da ono može izliječiti mnoge bolesti, ali američke zdravstvene institucije pišu kako nema dokaza da ovaj oblik srebra pomaže u borbi protiv korona virusa.

Facebookova služba za provjeru činjenica uz objave koje promovišu ovu otopinu tvrdeći da poboljšava opće zdravstveno stanje upozorava kako nije naučno dokazano da koloidno srebro jača imunološki sistem i djeluje kao prirodni antibiotik.

Konzumiranje vode svakih 15 minuta

Prema objavi jednoga “japanskog ljekara”, koju su kopirali i podijelili brojni korisnici Facebooka, preporučuje se konzumiranje vode svakih 15 minuta, jer navodno ispire bilo kakav virus iz usne šupljine. Verzija na arapskom podijeljena je više od 250.000 puta.

Profesorica Bloomfield kaže kako nema nikakvih dokaza da to pomaže.

Virusi iz zraka u organizam ulaze putem respiratornog trakta kad ih udahnete. Neki od njih možda će i ući na usta, no čak i stalno uzimanje vode neće spriječiti da se zarazite.

Ipak, uzimanje vode i stalno hidriranje općenito se smatra dobrim medicinskim savjetom.

Toplina i izbjegavanje sladoleda

Mnogi tvrde da toplina ubija viruse, pa preporučuju ispijanje vruće vode, kupanje u vrelim kupkama ili upotrebu fena.

U objavi, koju su kopirali i podijelili korisnici društvenih mreža iz različitih zemalja, a lažno je pripisana Unicefu, stoji da konzumiranje vruće vode i izlaganje suncu ubija virus, no i da treba izbjegavati – sladoled i druge hladne namirnice.

Iz Unicefa kažu da je to “potpuna neistina”.

Zna se da virus gripe ne živi dugo izvan tijela za vrijeme ljeta, ali još uvijek ne znamo na koji način toplina djeluje na korona virus, kaže prof. Bloomfield.

Zagrijavanje tijela ili izlaganje suncu u nastojanju da spriječite ulazak virusa u organizam potpuno je neučinkovito, kaže naučnica.

“Jednom kad virus uđe u vaš organizam, ne možete ga ‘ubiti’, vaš se organizam s njim jednostavno mora sam izboriti. Da biste izvan tijela uništili virus potrebna vam je temperatura od 60 Celzijevih stepeni, što je toplije od bilo koje kupke ili saune”, pojašnjava.

Pranje posteljine ili peškira na 60 Celzijevih stepeni dobra je zamisao, jer može ubiti virus koji se zadržao u tekstilu, no ni u kojem slučaju nije dobra opcija za kožu.

A vruće kupke i vrela tekućina ne mijenjaju vašu stvarnu tjelesnu temperaturu – ona će ostati stabilna kod svih osim kod onih koji su već bolesni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje