Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Moderna objavila da je njen booster efikasan protiv omikrona

Preuzmite sliku

Moderna Inc. objavila je u ponedjeljak da se doza kojom se pojačava djelovanje vakcine, tzv. booster doza, u laboratoriji pokazala zaštitom protiv omikrona i zato će postojeća Modernina vakcina biti na “prvoj crti odbrane protiv” te brzo šireće varijante koronavirusa.

Odluka Moderne da se fokusira na postojeću vakcinu mRNA-1273 djelimično je potaknuta otkrićem da se omikron jako brzo širi. Kompanija i dalje planira razviti vakcinu ciljano baš za zaštitu od omikrona te se nada napretku u kliničkim ispitivanjima naredne godine.

“Sada nam je na raspolaganju (vakcina) 1273. Visoko je efikasna i krajnje sigurna. Mislim da će štititi ljude tokom nadolazećih blagdana i kroz zimske mjesece kada očekujemo najveći pritisak omikrona”, rekao je dr. Paul Burton, u intervjuu.

Dvije doze svoje vakcine proizvodi nizak nivo antitijela protiv varijante omikron, ali 50 mikrograma treće doze, tzv. boostera, povećava za 37 puta neutralizirajuća antitijela protiv varijante.

Još veća doza od 100 mikrograma iste vakcine povećava nivo za 80 puta u odnosu na nivo prije boostera.

Ti podaci koje tek trebaju ocijeniti neovisni stručnjaci, prikupljeni su testiranim uzorcima krvi osoba koje su primile vakcinu protiv pseudovirusa proizvedenu kako bi nalikovao varijanti omikron.

Burton je rekao da je na vladama i regulatorima odluka o tome hoće li primijeniti visoko zaštitnu dozu od 100 mikrograma.

Doza od 100 mikrograma općenito je sigurna i dobro se podnosi, iako kod nje postoji trend učestalijih reakcija.

Američki regulatori odobrili su Moderninu treću dozu od 50 mikrograma u oktobru.

Prve dvije doze Modernine vakcine sadrže 100 mikrograma svaka.

Kod primjene Modernine vakcine, ali i vakcine koju je razvio Pfizer/BioNTech uočeni su rijetki slučajevi miokarditisa (upale srčanog mišića), posebno kod mladih muškaraca.

Nekoliko studija pokazalo je da Modernina vakcina može izazvati nešto veći postotak upale srca.

Omikron, visoko zarazna varijanta koja je u novembru prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu, proširila se svijetom i prijavljena je u 89 zemalja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od subote.

Broj zaraza izazvanih omikronom udvostručuje se u roku od 1,5 do 3 dana u područjima visokog prijenosa, no ipak je ta varijanta još prilično neistražena, posebno u tome koliko zapravo ozbiljni oblik bolesti COVID-19 izaziva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,