Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moćni sastojci: Čaj za prevenciju i liječenje upala urinarnog trakta

Preuzmite sliku

Prije više od 5000 godina indijski redovnici duboko su poštivali vlastito tijelo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju.

Hiljadama godina skupljali su sva svoja zapažanja i savjete kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i liječenju danas poznajemo kao ajurvedu tj. nauku o životu.

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lijekom. Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontrolišu funkcije tijela:

1. vata – kontrolira funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca etc.

2. pitta – kontrolira metabolički sistem tijela

3. kapha – kontrolira rast i stabilnost tijela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dvije dominiraju. Ovisno o tome koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tijela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Osobe koje praktikuju i alternativne oblike medicinske pomoći sigurno znaju da ajurveda ima lijek za saniranje raznih zdravstvenih boljki, a jedna od najčešćih i najraširenijih su upale mjehura i infekcije urinarnog trakta.

Osjećaj pečenja tokom mokrenja, učestala potreba za mokrenjem, krv u mokraći, bol u mjehuru i donjem dijelu zdjelice te osjećaj punine mjehura i nakon mokrenja osnovni su znakovi koji upućuju na problem infekcije ili upale.

Prema ajurvedi, do njih dolazi zbog disbalansa u pitta doši. Kako bi se upala ili infekcija eliminirale, potrebno je odmah prilagoditi određene životne navike.

 • To se prije svega odnosi na konzumaciju hrane i pića. Izbjegavajte previše začinjenu i kiselu hranu, prestanite konzumirati alkohol i kafu te povećajte konzumaciju vode na minimalno dvije litre dnevno. Važno je mokriti na vrijeme čim osjetite potrebu i izbjegavati zadržavanje mokraće.

  U borbi protiv upale pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i antiupalna svojstva.

  Ajurvedski čaj protiv upale urinarnog trakta:

  – 1 mala kašikica sjemenki korijandera

  – 1 mala kašikica klinčića

  – 1 mala kašikica sjemenki komorača

  – 1 mala kašikica sušene koprive

  – 1 šaka sušenih brusnica

  – 1 mali komadić đumbira

  – 6 dcl vode

  Priprema:

  U posudu ulijte vodu. Kada ona zavri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da sve skupa lagano kuha 10 minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da odstoji malo, procijedite u termosicu i popijte u toku dana.

  Savjet:

  Ovaj čaj pije se kao lijek za urinarnu infekciju, ali slobodno ga možete piti preventivno. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,