Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Moćna uloga selena u vašem organizmu: Evo u kojim namirnicama se nalazi

Selen je esencijalni mikronutrijent, odnosno mineral u tragovima koji je izuzetno važan za naše zdravlje i našem organizmu je preko potreban za stvaranje selenoproteina, koji čuvaju ćelije od oksidativnog oštećenja, prenosi alternativa-za-vas-com.

Međutim, uprkos svemu tome, o ovome mineralu se rijetko govori i ne pridaje mu se pažnja koju zaslužuje.

Osam najvažnijih dobrobiti selena: 

1. Jača imuni sistem 

Selen je esencijalan mineral koji dosta doprinosi jačanju imuniteta. Vrlo je bitan i za proizvodnju glutation-peroksidaze, enzima koji štiti lipide u ćelijskim membranama.

Upravo zbog oslabljenog imuniteta koji može biti i rezultat manjka selena, mnogi ljudi su skloni hroničnim prehladama i gripu.

2. Poboljšava rad mozga i pamćenje 

Kratkoročni i dugoročni problemi sa pamćenjem, kao i oslabljen fokus i loša koncentracija, mogu ukazivati na nedostatak ovog minerala.

Zato bi trebalo da povećate doze selena kako biste podstakli rad mozga i poboljšali pamćenje.

3. Štiti od karcinoma 

Selen je izuzetno važan antioksidativni mikronutrijent. Ima podmlađujući efekat i štiti od nastanka karcinoma. Osim što štiti od raka, selen može i usporiti rast postojećeg karcinoma.

Jedna nemačka studija, objavljena u časopisu Medizinische Klinik, pokazala je da je kod onih koji su uzimali selen bila manja smrtnost od raka, kao i manja šansa za rak pluća i raka prostate.

Selen takođe igra važnu ulogu i kad je riječ o zdravlju dojki. Naime, kod žena oboljelih od raka dojke primijećene su manje koncentracije selena nego kod zdravih žena.

4. Poboljšava plodnost i kod muškaraca i kod žena 

Otežano začeće i slaba pokretljivost spermatozoida takođe mogu biti povezani sa manjkom selena u organizmu. Veliki manjak selena može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca, ali i kod žena. Neke studije su pokazale da bi selen mogao smanjiti rizik i od pobačaja.

5. Jača zdravlje srca i krvnih sudova 

Niske količine selena u organizmu povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Poznato je, naime, da ovaj mineral djeluje protivupalno i da podstiče cirkulaciju i protok krvi, čime jača krvne sudove i zdravlje srca.

6. Reguliše rad štitne žlijezde 

Ovaj mineral, naime, djeluje tako da podstiče proizvodnju aktivnih hormona štitne žlijezde. Dodatnim unosom selena spriječit ćete simptome poremećaja u radu štitne žlijezde kao što su razdražljivost, slabost u mišićima, nesanica, naglo gojenje, mršavljenje i umor.

7. Ublažava simptome astme 

Preliminarne studije pokazale su da selen može ublažiti i simptome astme poput otežanog disanja. Naučnici tvrde da bi ovaj mineral mogao biti dobra dodatna terapija za sve one koji imaju hroničnu astmu.

8. Čisti organizam od toksina i teških metala 

Toksini i teški metali negativno se odražavaju na vaše zdravlje. I tu u pomoć uskače – selen. On, naime, na sebe veže teške metale i toksine te pomaže njihovoj eliminaciji iz organizma. Ovaj mineral takođe sprječava da se teški metali vežu na kosti, tkiva, nervni sistem i mozak.

Neki od znakova koji upućuju na ozbiljniji manjak selena u organizmu su – veliko opadanje kose i hipotireoza, odnosno usporen rad štitne žlezde.

Izvori selena:

-razilski orah (najbogatiji izvor selena u hrani)
-suncokretove sjemenke
-hurme (sadrže tri puta više selena od banana)
-banane
-grožđe
-bobičasto voće
-čija sjemenke
-zob
-integralna riža
-ječam
-bijeli luk
-kokos

Budući da se selen tokom procesa pripreme hrane na visokim temperaturama može uništiti, najbolje je da jedete hranu bogatu selenom u sirovom obliku.

Doziranje 

Baš kao što manjak selena šteti zdravlju, tako nije dobar ni pretjerani unos selena. Samo su optimalne doze zdrave. Gornja granica toksičnosti selena je 400 mikrograma – tu dozu nemojte premašiti.

Ovo su preporučene doze selena (u mikrogramima):

-djeca od 1 do 3 godine: 20 µg/dan
-djeca od 4 do 8 godina: 30 µg/dan
-djeca od 9 do 13 godina: 40 µg/dan
-djeca starija od 14 godina i odrasli: 55 µg/dan
-trudnice: 60 µg/dan
-dojilje: 70 µg/dan  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,