Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mobilna aplikacija prepoznala da je madež sumnjiv, a onda su otkrili da ima rak kože

Jason Sheridan (31) iz Liverpoola u 2018. godini imao je ožiljak od porezotine na lijevoj ruci. Nakon nekog vremena javila se tamna mrlja od jednog centimetra nalik madežu. Mislio je da je sve u redu, sve dok nakon godinu dana madež nije počeo mijenjati boju i postao gotovo crven, piše Daily Mail.

To ga je potaklo da isproba mobilnu aplikaciju SkinVision, koja služi za samopregled kože. Skenirao je madež, a aplikacija mu je predložila da posjeti doktora zbog očitanog visokog rizika,prenosi Tuzlanski.ba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Sheridan (@j_shero) on

– U početku se nisam zabrinuo zbog novonastalog madeža, ali kada je s vremenom počeo mijenjati boju odlučio sam isprobati aplikaciju koju sam slučajno našao na internetu. Zbog svog užurbanog života, nisam imao vremena za posjetu doktoru – kaže.

Doktori su Sheridanu dijagnosticirali melanom, koji može biti smrtonosan ako se ne otkrije na vrijeme. Na sreću, madež je uklonjen, a muškarac se uspješno riješio melanoma.

 • mom
 • – Kada mi je dermatolog rekao da imam melanom stadija 1A, bio sam u potpunom šoku – tvrdi.

  Vjeruje da mu je aplikacija na neki način spasila život jer je na vrijeme posjetio doktora, koji mu je dijagnostikovao melanom u ranom stadiju.

  SkinVision je aplikacija koja koristi kameru mobitela za fotografisanje mrlja i madeža pa zatim analizira postoji li rizik od raka.

  Aplikacija provjerava dimenzije i oblike madeža kako bi uočila postoji li vjerovatnoća da je u pitanju tumor, te ih klasifikuje kao niskog, srednjeg ili visokog rizika.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,