Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mjesta u avionu koja imaju najviše bakterija i virusa

Preuzmite sliku

Prilikom putovanja nema mjesta panici, ali treba biti svjestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, te u skladu s time prati ruke…

Većina komercijalnih aviona primi 150 do 350 putnika po letu, a uzme li se u obzir i gust raspored putovanja, temeljita čišćenja nisu toliko česta pojava koliko bi trebala biti. To ne znači da treba otkazati sve letove i putovati autobusom, ili kupiti kartu za voz, nego biti svjestan s čime imamo posla – kao i ponijeti maramice ili tekućinu za dezinfekciju ruku, prenosi punkufer.hr.

Mnogi bi se iznenadili, ali toalet nije najprljaviji dio aviona. Iako biste svakako trebali temeljito oprati ruke nakon dodirivanja kvake i drugih mjesta koje se najčešće dotiču, sretna je okolnost što se toaleti čiste redovito.

Mikrobiolozi upozoravaju da rasklopni stolići u avionu imaju osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Stoga ih prije upotrebe slobodno obrišite dezinfekcijskim maramicama.

Otvori za regulaciju zraka iznad glave također su visoko na listi najprljavijih dijelova u avionu. Prema istraživanjima, neki ih putnici tokom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više zraka ili smanjili puhanje, a pritom ostave i “svoj trag” poput patogenih klica koje mogu preživjeti danima.

Iako ne možemo izbjeći diranje pojasa, mikrobiolozi savjetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo.

Prilikom putovanja nema mjesta panici, ali treba biti svjestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, te u skladu s time prati ruke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,