Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mislite da vas cigarete smiruju? Nova istraživanja pokazuju suprotno

Preuzmite sliku

Iako mnogi pušači cigareta tvrde kako im ta ovisnost pomaže jer smiruje živce, nova istraživanja pokazala su kako pušenje cigareta zapravo može pogoršati mentalno zdravlje, kako piše News18. Istraživači sa Sveučilišta u Jeruzalemu anketirali su više od 2,000 studenata srpskog i albanskog Sveučilišta različitih društveno-političkih i ekonomskih okruženja.

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE otkrilo je da su studenti koji puše cigarete obolijevali od kliničke depresije dva do tri puta više od vršnjaka koji nisu pušili. Na Sveučilištu u Prištini se čak 14% studenata pušača izjasnilo da su nekad bolovali od depresije, u odnosu na 4% nepušača. Na beogradskom Sveučilištu brojevi također idu u prilog nepušačima 11% nepušača izjavilo je kako je bolovalo od depresije, dok je kod pušača takvih 14%.

“Naše istraživanje pokazuje kako je sve više dokaza da su pušenje i depresija usko povezani”, kaže profesor Hagai Levine sa hebrejskog Sveučilišta u Jeruzalemu. Iako je možda prerano reći da pušenje uzrokuje depresiju, čini se da duhan ima štetne učinke na naše mentalno zdravlje.

Studenti pušači su također imali višu stopu simptoma depresije i lošije rezultate mentalnog zdravlja poput životne snage i socijalnog funkcionisanja. (novilist.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,