Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da ljudi ograniče unos šećera na manje od 10 posto ukupnog eneregetskog unosa
Ljudi koji piju mnogo zaslađenih pića imaju veći rizik razvoja karcinoma, objavili su naučnici u četvrtak ističući da dokazi nisu pokazali izravnu uzročno-posljedičnu vezu.
Zaključci velikog francuskog istraživanja sugerišu da ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može pomoći u smanjivanju broja karcinoma, kažu naučnici.
Konzumacija zaslađenih napitaka porasla je širom svijeta u proteklih nekoliko desetljeća i povezana je s pretilošću koja je ipak sama za sebe povezana s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da ljudi ograniče unos šećera na manje od 10 posto ukupnog eneregetskog unosa, a preporučuju i dodatno smanjivanje na ispod pet posto ili oko 25 grama dnevno jer je to još zdravije.
Mnoge države poput Britanije, Belgije, Francuske, Mađarske i Meksika uvele su ili će uvesti poreze na šećer s ciljem poboljšanja ljudskog zdravlja. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British medical journal obuhvatilo je 101.257 Francuza od kojih je 21 posto bilo muškaraca a 79 posto žena.
Praćeni su maksimalno devet godina između 2009. i 2018. kako bi se analizirao njihov unos šećera i rizici za sve vrste karcinoma te neke specifične poput raka dojke, debelog crijeva i prostate. Naučnici su uzeli u obzir i druge faktore koji utiču na rizik pojave raka poput dobi, spola, nivoa obrazovanja, porodične medicinske historije, pušenja i tjelesne aktivnosti.
Rezultati su pokazali da je 100 millilitara dnevno povećanog unosa zaslađenih pića povezan s 18 posto većim rizikom karcinoma te 22 posto većim rizikom raka dojke.
Kad su ispitanici bili podijeljeni u dvije skupine – jednu koja je pila voćne sokove i drugu koja je pila ostala zaslađena pića, uočeno je da su obje grupe povezane s višim rizikom pojave karcinoma.
Nije pronađena nikakva veza s karcinomima debelog crijeva i rektuma te rakom prostate. Stručnjaci koji nisu bili povezani s tim istraživanjem ocjenjuju da se radi o kvalitetnom istraživanju no ističu da rezultati ne predstavljaju dokaz uzročno-posljedičnih veza.
“Iako istraživanje ne pruža konačne uzročno-posljedične dokaze o šećeru ona svejedno osnažuje važnost trenutnih napora da se smanji unos šećera”, kaže Amelia Lake, stručnjakinja za javno zdravlje na britanskom univerzitetu Teesside.
“Poruka svih dokaza o prekomjernom unosu šećera i raznim zdravstvenim ishodima jasna je: smanjivanje unosa šećera u našoj prehrani izuzetno je važno”. (Express.hr)