Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mesne prerađevine opasne po astimatičare

Preuzmite sliku

Konzumacija više od četiri sendviča sa suhomesnatim proizvodima sedmično kod pojedinaca može biti opasna po zdravlje, osobito kod astmatičara, pokazala je studija provedena na 1000 francuskih ispitanika.

Naučnici vjeruju da previše mesnih prerađevina u prehrani osobito opasno može djelovati na astmatičare zbog aditiva natrijeva nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda dobivenih preradom mesa, prenose mediji.

Natrijev nitrit odgovoran je za to što suhomesnati proizvodi zadržavaju crvenu boju, a poznato je da veće količine mogu u organizmu ometati transport kisika u krvi i stanicama.

Njihova konzumacija može otežati normalno funkcionisanje dišnih puteva, no naučnici kažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja te savjetuju konzumiranje zdrave i raznovrsne hrane kao u mediteranskoj prehrani.

Mesne prerađevine otprije se povezuju s rakom. Zato naučnici savjetuju da se za dobro zdravlje dnevno ne konzumira više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, što znači jednu kobasicu i jednu šnitu slanine dnevno.

Francuski naučnici su od 2003. do 2013. pratili 1000 Francuza i njihove prehrambene navike.

Među ispitanicima polovica je bolovala od astme, a kod ostalih volontera ili kontrolne grupe nije evidentirano takvo stanje.

Studija se fokusirala na simptome astme – osjećaj nedostatka zraka sa i bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili piskanja, pritiska u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća, napadaja suhog kašlja – i konzumiranja dvije šnite šunke, jedne kobasice i dvije šnita salame. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,