Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Menstrualna prehlada: Ima je jedna od deset žena, a znate li šta je to?

Preuzmite sliku

Kada se PMS udruži sa bolovima u grlu, groznicom, bolom u mišićima, kijavicom, dobijete tri dana pakla koji se zove “menstrualna prehlada”!

Ako vas svakoga mesjeca zajedno obore PMS i prehlada, najveća je šansa da vam je priroda dodijelila nešto što se zove menstrualna prehlada, prenosi Lepota i Zdravlje.

Šta je menstrualna prehlada?

Ovo je široko rasprostranjeni naziv za jednu posebnu vrstu menstrualnih tegoba. PMS ove vrste podrazumijeva da svakoga meseca, u posljednja tri dana ciklusa, neposredno pred novu menstruaciju vi imate sve simptome gripa. Ovi simptomi mogu da uključuju čak i groznicu, bolove u grlu ili kijavicu.

Iako vam se čini da je ovaj posebni mini pakao pravljen samo za vas, nije tako. Proračuni pokazuju da simptome prehlade za vreme PMS ima između 5 i 10 posto žena. Znači, svaka deseta žena ima sličan problem.

Zašto nastaje menstrualna prehlada?

Naučnici još nemaju zvanično objašnjenje zašto se kod nekih žena simptomi PMS (predmestrualnog simptoma) iskazuju baš na ovaj način.

Okidač za menstrualnu prehladu je definitivno estrogen. Nivo ovog ženskog hormona naglo opada pred menstruaciju i kod nekih žena napravi toliki haos u organizmu, da im imunitet reaguje kao da ih je napao virus. Zašto baš na taj način i zašto baš kod tih žena, nauka još nije uspjela da objasni.

Koji su simptomi menstrualne prehlade?

Osjećate se bukvalno kao da vam se istovremeno događaju PMS i prehlada. Grudi su vam otečene i bolne, osjećate tupe grčeve u stomaku, depresivni ste, možda vas muči i glavobolja.

Ali, na sve ovo, vi imate i sljedeće simtpome prehlade:

-jak bol u mišićima
-malaksalost
-glavobolju
-kijavicu ili curenje sekreta iz nosa
-bol u grlu
-groznica

Osjećate se kao da ćete svakoga momenta dobiti temperaturu i zvanično saopštiti: ja sam se prehladila. Većina žena ipak ne dobije temperaturu i to je znak po kome se prava infekcija razlikuje od menstrualne prehlade.

Ima li lijeka za menstrualnu prehladu?

Kada vas ovakvi simptomi obaraju svakog meseca, lijek je sve što želite. Nažalost, lijeka za menstrualnu gripu nema. Jedino su vam na raspolaganju određene rutine koje mogu pomoći da ublažite simptome.

Za zaustavljanje simptoma:

-uzmite ibuprofene. Oni će ublažiti većinu vaših simptoma.
-koristite termofor. Oko 15 minuta držanja dobrog starog termofora na stomaku smanjiće grčeve, olakšati vašem organizmu borbu sa PMS-om i posredno uticati ostale simptome.
-pijte puno vode. Ovo sprječava glavobolje i impulsivno prejedanje koje vam remeti rad organizma.

Za prevenciju:

-koristite kalicijum. Medicinski potvrđeno, kalcijum ima dejstvo u regulaciji predmenstrualnih tegoba.
-uzimajte suplemente vitamina B-6. Ovaj vitamin je još jedan medicinski potvrđen način da umanjite simptome PMS (predmenstrualnog sindroma).
-smanjite alkohol i kofein.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje