Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Meningitis: Glavni simptomi koje roditelji moraju znati prepoznati

Iako se meningitis može javiti kod osoba bilo koje životne dobi, najčešće se javlja kod djece. Težina bolesti, način liječenja i moguće posljedice bitno se razlikuju obzirom na uzročnika meningitisa

Meningitis pogađa različite dobne skupine. No, predstavlja najveću prijetnju za djecu do 2 godine. Zbog toga je važno znati prepoznati simptome te bolesti i pravovremeno reagirati.

Šta je meningitis?

Meningitis je upala moždanih ovojnica i kičmene moždine, ali ponekad zahvata i samo tkivo mozga. Predstavlja najveću opasnost za život male djece, stoga se većina roditelja na sam spomen meningitisa jednostavno smrzne.

Simptomi meningitisa

Meningitis ima široku lepezu simptoma. Vrlo često je prisutna jaka glavobolja koja se najčešće javlja kao prvi simptom. Drugi znakovi su vrućica, povraćanje, a u težim oblicima i poremećaj svijesti.

Kod djece u dobi do dvije godine simptomi meningitisa su manje predvidivi. Ponekad uključuju grčeve cijelog tijela. Kod starije djece mogu se javiti glavobolje, žaliti se da im smeta svjetlo, te mogu biti pretjerano iritabilni ili prekomjerno pospani.

Uzročnici meningitisa

Bakterijski meningitis je teži oblik, ali rjeđi. Najčešće pogađa starije osobe, hronične bolesnike i osobe koje konzumiraju alkoholu. Virusni meningitis najviše zahvaća osobe mlađe od 30 godina. Više od 2/3 infekcija javlja se kod djece mlađe od pet godina. Prenosi se kapljičnim putem, a vrhunac sezone je tokom jula i augusta.

Rizične skupine

Meningitis je opasan kod djece koja su bila kontaktu s oboljelom djecom te kod novorođenčadi i rane dojenačke dobi. U starijim dobnim skupinama meningitis je postao rijetka bolest.

Posljedice meningitisa

Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne ukoliko se meninigitis zakomplikuje ili ne liječi na vrijeme. Može se javiti gubitak sluha, vida, oštećenje mozga, padavica te slabost ekstremiteta.

Liječenje meningitisa

Rana dijagnoza iznimno je važna. Uz to, cijepljenje protiv hemofilusa influence u dobi od 2.mjeseca pa sve do 4. godine sprječava moguću pojava meningitisa. Ukoliko dijete ipak oboli od meningitisa ljekar će pripisati određeni antibiotik, odnosno antivirusni lijek u dovoljno visokoj dozi koji mora ići venskim putem. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,