Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Medicinske predrasude prema ženama

Preuzmite sliku

Od ispitivanja lijekova koje koriste samo muškarci do pogrešnih dijagnoza, rodne (ne)ravnopravnosti u medicini mogu biti pitanje života ili smrti.

U nastavku pročitajte nekoliko primjera, piše Theguardian.com

Zatajenje srca ili srčana insuficijencija

Istraživanje objavljeno prošle sedmice je otkrilo da žene u Australiji imaju manje šanse da dobiju preporučeni lijek za srčanu insuficijenciju nego muškarci. U Velikoj Britaniji, pretpostavke da je srčana insuficijencija „muška bolest“ također su dovele do nejednake njege. Tokom proteklih 10 godina, više od 8.000 britanskih žena je umrlo kao rezultat ove rodne nejednakosti.

Alzheimerova bolest

Testovi verbalne memorije koji se koriste za otkrivanje Alzheimerove bolesti postavljaju žene u nezavidan položaj. Istraživanje američkih naučnika iz 2016. godine pokazuje da žene u ranim fazama Alzheimerove bolesti imaju bolji rezultat od muškaraca u ovim testovima. Međutim, kako se ova razlika ne uzima u obzir, bolest se kasnije otkriva kod žena, što dovodi do toga da se liječe tek kad se bolest otkrije.

Medicinska istraživanja

Žene su kroz historiju uvijek bile isključene iz medicinskih istraživanja, što je rezultiralo lijekovima koje su za njih manje sigurne ili efikasne. U Sjedinjenim Američkim Državama, Agencija za hranu i lijekove povukla je između 1997. i 2001. godine osam lijekova koji su imali neprihvatljive rizike i nuspojave za žene.

Lutke za CPR (kardiopulmonalna reanimacija)

Istraživanje Univerziteta u Pennsylvaniji iz 2018. godine pokazalo je da postoji daleko manja vjerovatnoća da će promatrači odraditi kardiopulmonalnu reanimaciju na ženama tokom srčanog zastoja. Za CPR trening se koriste isključivo “muške” lutke. Trening na “ženskim” lutkama mogao bi umanjiti ili skroz iskorijeniti strahove od uzrokovanja povreda i pogrešne pretpostavke da ženske grudi otežavaju CPR.

Endometrioza

Žene koje pate od endometrioze, ginekološkog stanja koje pogađa jednu od deset žena tokom reproduktivnog doba, često čekaju duže od sedam godina prije uspostavljanja točne dijagnoze. To je posljedica činjenice da doktori često simptome intenzivnih menstrualnih bolova smatraju kao “normalne”.

“Blagovremena dijagnoza mogla bi žene poštedjeti višegodišnjih bolova, stresa i patnje”, tvrdi Emma Cox, direktorica organizacije Endometriosis UK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje