Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Med bi mogao biti štetan ako prelazite ovu količinu unosa

Preuzmite sliku

Popularno

Med se često koristi kao zdrava alternativa šećeru i zaslađivačima. Iako je poznat po brojnim ljekovitim svojstvima, ipak postoji određena količina unosa meda koju ne bi smjela prelaziti na tjednoj bazi, jer bi to moglo imati posljedice na tvoje zdravlje.

O medu se do sada samo najbolje govorilo. Koristi se kao zdrava zamjena za šećer, za imunitet, u maskama za lice i kosu, te u brojnim drugim namjenama. Ipak, postoje i negativne strane ovog dara prirode.

Šta je loše u medu?

Stručnjaci kažu kako se svakako treba čuvati šećera iz voća.

Nutricionistica Angela Lemond iz Texasa upozorava da iako percipiramo med kao nešto prirodno, ne shvaćamo koliko je on u biti pun šećera.

“Može se lako pretjerati s medom, pogotovo kada ga dodaješ direktno u smoothie, zobenu kašu ili druge recepte bez mjerenja.”, kaže Torey Armul, dijetetičarka iz Ohia. “Teško je paziti na mjere u porcijama kada sipamo ‘ravno iz staklenke’, količina šećera se odjednom nakupi”, nastavlja.

Armul kaže kako se prevelika konzumacija meda povezuje s debljanjem, dijabetesom i kvarenjem zubi. To je sve zbog “velike količine fruktoze (voćnog šećera) u sastavu meda”, dodaje Sonya Angelone, nutricionistica iz Kalifornije, koja je protiv konzumacije meda općenito.

Fruktoza uzrokuje plinove i nadutost, a Agelone navodi i brojne druge gastroenterološke probleme povezane s ovim šećerom.

Kako i koliko ga treba uzimati?

Medu niko ne može oduzeti kredibilitet po pitanju zdravstvenih dobrobiti za tvoj organizam. Fenomenalni okus koji daje hrani te način na koji liječi upale, te brojni probiotici i antioksidansisamo su neke od njegovih pozitivnih strana.

“Najbitnija stvar jest paziti na porcije i ograničiti unos dodanih šećera na dnevnoj bazi”,objašnjava Armul.

Angela Lemond preporučuje da unos dodanih šećera ne prelazi više od 10% u našoj prehrani (ne uključujući prirodne šećere koje ćemo pronaći u mliječnim proizvodima i voću).

Američka organizacija za srčana oboljenja pak preporučuje ograničavanje unosa dodanih šećera do maksimalno 6 čajnih kašika dnevno (to je oko 24 grama) za većinu žena.

“Drži se kašike meda ili manje po porciji”, upozorava Armul – “Jedna kašika iznosi 64 kalorije i malo više od 17 grama šećera”. Možda se ne čini kao puno, no to je skoro preko 4 kašičice samog šećera.

Budete li pratili savjete Američke organizacije za srčana oboljenja, to znači da dnevno možete pojesti pola kašike meda, ili 10 i pol kašika sedmično. I to samo pod pretpostavkom da je to jedini šećer koji ćeš unositi u organizam. Tako da ta količina mora biti manja ako ćeš se počastiti keksima ili čokoladom te sedmice.

Ponovno, nemojte radi ovih informacija sasvim izbaciti med iz prehrane, no trebali bi imati na umu da je on šećer kao i svi drugi i treba ga tretirati kao takvog.

“Samo izmjeri porcije prije nego ga dodaš hrani, pazi da su male i pripazi na unos drugih dodanih šećera tokom dana” – savjetuje Armand. (zdravakrava.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,