Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Masaža stomaka beba može znatno uticati na kvalitet njihovog života

Preuzmite sliku

Masaža za bebe praktikuje se stoljećima, osobito na jugu Azije, a danas naučnici otkrivaju potencijal takvih masaža za spašavanje života. Dolaze do sve više dokaza o iznenađujućim prednostima južnoazijske masaže za bebe, uključujući i nedonoščad.

Studije su pokazale da masaže uljem, ako se pravilno izvode, mogu potaknuti povećanje tjelesne težine beba, spriječiti bakterijske infekcije i smanjiti smrtnost dojenčadi do 50 posto. Roditelji zainteresovani za ovu tehniku trebali bi prvo razgovarati o tome sa svojim ljekarom kako bi bili sigurni da je bezopasna i prikladna za njihovo dijete, prenosi index.hr.

Indijci njeguju ovu praksu stoljećima

Porodice iz sjeverne Indije koriste ulja na bazi kokosa i badema i nanose na kožu u svakodnevnim polusatnim seansama, nakon čega slijedi topla kupka. Započinje nježnim pokretima u obliku srca na stomaku bebe, a završava po ostatku tijela.

“Koža je najveći organ u tijelu, ali često zanemarujemo važnost njege kože za cjelokupno zdravlje”, kaže Gary Darmstadt, profesor neonatalne i razvojne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford.

Na svojim putovanjima kroz Bangladeš i Indiju Darmstadt je posmatrao porodice, posebno majke i bake, koje su provodile puno vremena masirajući svoju novorođenčad. “Zaintrigiralo me kad sam saznao da se to radilo stoljećima, a onda sam to počeo proučavati”, kaže.

 • Rezultati istraživanja ukazuju na prednosti neonatalne masaže i masaže dojenčadi

  Godine 2008. u istraživanju na 497 nedonoščadi koje su svakodnevno bile masirane u bolnici u Bangladešu, Darmstadt i njegovi suradnici dokazali su da ova drevna praksa može spasiti živote.

  “Vidjeli smo smanjenje rizika infekcije za oko 40 posto i smanjenje smrtnosti od 25 do 50 posto, što je bilo značajno”, kaže on.

  Kroz zasebna ispitivanja, tim je otkrio da redovne masaže pomažu izgraditi bebin mikrobiom – sloj bakterija koji se nalazi na koži i u crijevima. Mikrobiom ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, djelujući kao učinkovita barijera koja može spriječiti infekcije.

  “Pothranjene bebe koje su masirane uljima razvile su mikrobiom koji je bio daleko raznovrsniji”, kaže Darmstadt. “Ulja su poboljšala barijernu funkciju kože, otežavajući bakterijama prodor kroz kožu, ulazak u krvotok i izazivanje po život opasnih infekcija.”

  Neobjavljena studija s velikim uzorkom

  U Darmstadtovoj studiji koja će se tek objaviti, istraživači su u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh pratili 26.000 beba, ne samo nedonoščadi. Polovica ih je masirana suncokretovim uljem, a druga polovica uljem senfa. Naučnicni su primijetili poboljšanje rasta svih beba.

  “I premda nije bilo velikog uticaja na stopu smrtnosti beba s normalnom tjelesnom težinom, među manjim bebama, s porođajnom težinom manjom od 1.5 kg, postojao je velik, čak za 52 posto smanjeni rizik od smrtnosti”, kaže on.

  Drugi su istraživači pronašli slične prednosti. Jedna studija sugeriše da masaže potiču dugi živac koji povezuje mozak i stomak, što dovodi do bolje probave i apsorpcije hranjivih tvari. To pak može pomoći bebama da dobiju na težini. Svakodnevno trljanje trbuha također može smanjiti stres i bol, što može biti osobito važno za nedonoščad koja provode puno vremena u bolnici.

 • Implementacija prakse na zapadu i važnost ispravne tehnike masaže

  “Predlažemo da roditelji počnu masirati svoje dijete već pri rođenju”, kaže Tiffany Field, profesorica pedijatrije, psihologije i psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Miamiju, specijalizirana za masažu dojenčadi. Pregledala je studije masaže nedonoščadi iz različitih zemalja i promiče ovu praksu, podsjećajući roditelje da je ključna ispravna tehnika.

  “Potrebno je ‘pomicati kožu’, primjenjujući umjeren pritisak, jer pretjerano nježan pritisak može škakljati dijete. Većina dojenčadi ne uživa u tome i to nije terapijski”, kaže ona.

  Darmstadt također preporučuje umjeren pristup: “Ono što treba izbjeći, osobito kod nedonoščadi, je pretjerano trljanje”, kaže on. “Možete oštetiti barijeru kože, a to može biti opasno.”

  Ulje se mora pažljivo odabrati i primijeniti, a tradicija nije uvijek najbolji vodič za to. Studija iz 2013. godine o 194 dojenčadi u južnoj Indiji, od kojih su gotovo sve masirale majke, otkrila je da je više od polovice majki nanijelo ulje na bebine uši i oči. Istraživači upozoravaju da bi to moglo uzrokovati infekcije.

  “Potrebne su nam šire kampanje širenja svijesti kako bismo to izbjegli i praktikovali prave tehnike”, kaže Nitin Joseph, vanredni profesor specijaliziran za medicinu zajednice na Medicinskom fakultetu Kasturba u blizini Mangalorea u Indiji, jedan od ključnih istraživača u studiji.

  Sjemenke suncokreta, kokosovo i susamovo ulje pružaju najviše koristi, prema istraživanju Darmstadta i njegovog saradnika Petera M. Eliasa, profesora dermatologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,