Subota, 19. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Marihuana bi mogla imati jedan vrlo negativni učinak – i to na muškarce

Oni koji rade na širenju porodice, a preferiraju marihuanu neće biti oduševljeni ovim informacijama.

Rekreativno korištenje marihuane postalo je vrlo često, ali to ipak ne znači da je potpuno bezopasno. Baš kao i s alkoholom te duhanom, ova droga nosi određene rizike. Istraživanje je utvrdilo da marihuana može utjecati na kvalitetu i broj muških spermatozoida.

Iako je studija provedena na samo 24 osobe, naučnici su potvrdili da su visoke koncentracije THC-a u urinu povezane s niskim brojem spermatozoida. To nije jedina posljedica na muške spolne stanice. Opada i kvalitet.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Epigenetics nisu mogli utvrditi mogu li te promjene utjecati na plodnost i zdravlje djeteta. Ali, naučnici ipak upozoravaju na oprez.

“U nedostatku većih studija, najbolje je zaključiti da te promjene zaista postoje. Rekla bih, kao mjeru opreza, da je najbolje prestati koristiti kanabis barem 6 mjeseci prije nego što počnete raditi na osnivanju porodice”, izjavila je autorica istraživanja Susan Murphy.

Dobra je vijest što posljedice marihuane na spermatozoide nisu dugotrajne. Muškarci stvaraju nove svaki dan, a treba im 70 dana da sazriju. Ako nisu ejakulirani, vrlo brzo odumru. (rtl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,