Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mamurluk dugoročno opasan po zdravlje

Preuzmite sliku

Bol u glavi, poznatiji kao mamurluk, nije najveća cijena koju plaćate za to što ste pretjerali sa alkoholom.

Faktori koji mogu učiniti da je mamurluk češći ili teži za podnijeti su:

– Konzumacija alkohola na prazan želudac, te se u tom slučaju se ubrzava apsorpcija alkohola.

– Korištenje nekih lijekova ili nikotina zajedno s alkoholom. Pušenje u kombinaciji s alkoholom može pridonijeti težem mamurluku.

– Nedovoljno sna. Neki znanstvenici vjeruju da nesanica ili loša kvalitetasna barem djelomično može utjecati na mamurluk.

– Genetske predispozicije mogu uzrokovati naslijeđene probleme u načinu na koji tijelo obrađuje alkohol.

– Konzumacija tamnije boje alkoholnih pića daje veću vjerojatnost mamurluka, jer često takva pića sadrže veliku količinu kongenera (hemikalije koje dodaju boju i okus alkoholu).

Istraživanje

Finsko istraživanje pokazuje da pijanstvo može da poveća rizik od šloga. U studiji koja je trajala 16 godina, muškarci koji su imali jedan ili više mamurluka tokom godine, imaju 2,3 puta više šanse da dožive moždani udar od onih koji nijednom nisu bili mamurni.

Zašto je to tako?

Dok se organizam trudi da obradi višak alkohola, krvni pritisak skače, povećavajući i rizik od moždanog udara, ističe autor studije prof dr. Sudir Kurl.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,